23948sdkhjf

Ikem kommenterar plastplan: Detta saknar vi!

Högre ambitioner krävs för plaståtervinningen, skriver branschorganisationen Ikem, i ett pressmeddelande som svar på regeringens nationella handlingsplan för plast.

Regeringen presenterade den 21 februari en nationell handlingsplan för plast i en cirkulär ekonomi som innehåller 55 åtgärder. Ikem säger sig vara positiva till att regeringen vill bidra till en cirkulär ekonomi för plasten, men branschorganisationen anser att det saknas tre viktiga områden i handlingsplanen. 

Kemisk återvinning 

- Vi saknar en satsning från regeringen på kemisk återvinning som är nödvändigt för att vi ska kunna återvinna all plast samt klara målet på 30 procent återvunnen plast i alla plastförpackningar till 2030, säger Lena Lundberg, ansvarig för plastvarufrågor på Ikem. Regeringen tog upp kemisk återvinning av plast som en viktig och innovativ teknik i sin klimatpolitiska handlingsplan och det är därför förvånande att tekniken inte uppmärksammas mer nu. 

Kvotplikt 

- Vi hade hoppats på att regeringen skulle införa en kvotplikt på 25 procent återvunnen råvara i produkter av mjuk polyeten (LDPE och LLDPE) till 2025, som höjs till 40 procent från och med år 2030. För plastbranschen är detta viktigt för att öka efterfrågan på återvunnen plast. Naturvårdsverket har också föreslagit detta för regeringen, säger Lundberg. 

Etappmål 

- Vi hade också velat att regeringen skulle anta ett nytt etappmål för plastavfall som uppkommer i byggsektorn. Nuvarande etappmål för byggsektorns avfall är mindre styrande för lättare material som plast, avslutar Lena Lundberg, Ikem. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11