23948sdkhjf

ÅI: Krav på användning av återvunnen plast behövs

Återvinningsindustrierna är mycket positiva till att regeringen i sin handlingsplan för plast vill bidra till mer cirkulära plastflöden och en ökad användning av återvunnet material.

Samtidigt behövs tuffare krav på användning av återvunnen plast än vad regeringen föreslår, samt en tydligare process för hur plastavfall ska kunna bli en produkt på ett rättssäkert sätt. Det skriver man i ett pressmeddelande.

Återvinningsindustrierna välkomnar ett ökat fokus på användning av återvunnen plast som en viktig del i att minska utsläppen. Det är något organisationen länge efterfrågat och bilden är att regeringen hade kunnat sätta ännu mer ambitiösa mål för återvinningen och användningen av återvunnet material.

- Återvinningsindustrierna vill se ökade krav på användning av återvunnen plast. Exempelvis hade regeringen i enlighet med förslag från Naturvårdsverket kunnat införa stegrande kvotplikter med krav på andel återvunnen råvara i produkter. Sverige behöver införa kvotplikter för fler plaster och produktgrupper. Det är hög tid att vi börja fokusera på att cirkulera plast som inte är förpackningar, säger Ellen Einebrant, plastansvarig vid Återvinningsindustrierna. -Samtidigt är det också viktigt att vi får en tydligare process för hur avfall skall sluta vara just avfall och på ett rättssäkert och kvalitetssäkert sätt kunna bli en produkt igen. Om inblandningen av återvunnen plast skall kunna öka i produkter behöver det finnas en tydligare väg för hur detta skall gå till rent praktiskt. Den här frågan lyfts tyvärr inte i handlingsplanen, men är något som regeringen och myndigheterna behöver ta itu med framöver. Vi bidrar gärna till konstruktiva lösningar på det här området, säger Ellen Einebrant också.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109