23948sdkhjf

Skadliga kemikalier i flaskor av rPET

Forskare vid Brunel University i London har funnit förhöjda halter av vissa skadliga kemikalier i drycker som förpackats i flaskor av återvunnen PET.

Det handlar om så kallade FCC (Food Contact Chemicals) som förekommer i förpackade livsmedel och som anses helt säkra i låga koncentrationer. Men, nu har forskarna sett att dryck som förpackats i flaskor av rPET uppvisar högre halter av FCC än motsvarande dryck förpackad i flaskor av jungfrulig PET.

I ett pressmeddelande säger dr Eleni Iacovidou från Brunel University och som lett studien:

- Vi har sett att dessa kemikalier kan komma från många olika källor, till exempel katalysatorer och additiv som används under tillverkningen, viss nedbrytning av PET under bearbetningen och dito under flaskans livscykel.

Forskarna pekar på flera faktorer som kan resultera i att FCC förekommer i buteljerad dryck. Det handlar om hur själva flasktillverkningen går till, men också hur fyllningen sker, hur flaskorna lagras, distribueras och om de utsätts för höga nivåer av solljus eller fuktighet.

För att minska antalet kemikalier i drycker föreslås i studien en teknologi kallad ”superreningsprocess”. Det är en process i tre steg där gammal plast rengörs innan den återvinns; tvätt i hög temperatur, tvätt med gas samt tvätt med kemikalier.

Studien är publicerad i Journal of Hazardous Materials och den föreslår också att återvinnare behöver förbättra hur man samlar in, sorterar och bearbetar PET-flaskor, samt att flasktillverkare bör prioritera design för återvinning för att öka kvaliteten på återvunna flaskor.

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Stora mängder grödor blir inte mat
Hinder till trots, industrin vill använda mer bioplast
IVL fortsätter leda arbetet mot matsvinn: Fler tunga samarbetspartners
Avtal för mer återvunnen plast
Ny plaståtervinnare bildas
CO2-infångning från avfallsförbränning för elektrobränsle
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.078