23948sdkhjf

Saltutvinning med återvunnen ånga

Ånga från E.ONs kraftvärmeanläggning ska bli bränsle i Ragn-Sells anläggning för saltåtervinning på Högbytorp. Ett nytt avtal visar hur industriella samarbeten kan öka den cirkulära återvinningen i samhället.

På Högbytorp, nordväst om Stockholm, återfinns ett gott exempel på cirkulär återvinning i praktiken. En av Ragn-Sells största behandlingsanläggningar står där granne med E.ONs nybyggda kraftvärmeanläggning som producerar lokal fjärrvärme och el. Närheten mellan dessa verksamheter har skapat en mängd synergier och samarbeten. Ragn-Sells förser E.ON med bränsle till kraftvärmeanläggningen och tar samtidigt hand om närmare 50 000 ton botten- och flygaskor som blir kvar efter förbränningen. Asktransporterna sker via särskilt byggda transportsystem som kraftigt minskat behovet av stora lastbilstransporter.

Nu är ytterligare ett samarbete klart. E.ON ska förse Ragn-Sells saltutvinningsanläggning, som just nu byggs, med ånga. En särskild ångledning mellan anläggningarna på dryga 500 meter ska byggas och en del av den byggs ovanpå det redan befintliga transportsystem som finns på plats. Den första ångleveransen sker under sommaren 2022. I avtalet är ångleveranserna dimensionerade för motsvarande sju megawatt (MW) vilket är mer än den nya saltanläggningens behov men möjliggör även ångleveranser till Ragn-Sells framtida planer på anläggningen.

Källa: pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.39