23948sdkhjf

Samarbete kring unik cirkulär kemisk återvinning

Svensk Plaståtervinning inleder nu ett klimatsamarbete med Borealis. De senare bygger nu Sveriges första anläggning för kemisk återvinning i Stenungsund.

Där ska Borealis återvinna den plast som är för komplex för att sortera och återvinna mekaniskt hos Svensk Plaståtervinning i Motala. Det framgår av ett pressmeddelande.

Den plast som Borealis ska återvinna kemiskt kommer att innebära samma kvalitet som om den vore framställd av jungfruliga fossila råvaror. Det gör att den återvunna plastråvaran kan användas på nytt, till bland annat hälso- och sjukvårdsprodukter och livsmedelsapplikationer, som har stränga kvalitets- och säkerhetsbestämmelser som inte alltid kan uppfyllas av mekaniskt återvunnet material. Med kemisk återvinning kan alltså en förbrukad livsmedelsförpackning användas som livsmedelsförpackning igen.

— Samarbetet med Svensk Plaståtervinning är väldigt positivt då vi tillsammans ökar materialåtervinningen av plastförpackningar i Sverige. Tillgång till plastavfall är en viktig förutsättning för den anläggning för kemisk återvinning som vi planerar för i Stenungssund. Plastavfallet blir till pyrolysolja som sedan används som råvara i våra fabriker för att tillverka ny plast, som gradvis ersätter fossil råvara. Ett viktigt steg för oss mot ökad cirkularitet av våra produkter. Vi samarbetar också med andra partners för att säkerställa tillräckligt med plastavfall, säger Marcus Kierkegaard, verksamhetschef, på Borealis krackeranläggning.

Borealis nya anläggning i Stenungsund beräknas vara i drift 2025.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078