23948sdkhjf

Livsmedelsplast återvinns "closed loop"

Trioworld har i samarbete med dagligvarukedjan Lidl Sverige utvecklat livsmedelsförpackningar av plast från använda och återvunna livsmedelsförpackningar av plast. Det innebär så kallad closed loop, förpackningarna återgår till sin ursprungliga användning.

Trioworld hävdar att man är först med denna bedrift och kallar den nya filmen för Loop-plastfilmen. Den är godkänd för livsmedelsförpackningar och innehåller Post-Consumer Recyclates (PCR), det vill säga plast som återvunnits efter den har använts i det syfte den tillverkades för. Loop-plastfilmen gör sin entré på marknaden den här veckan, som förpackning för Lidl kanelbullar och kardemummabullar i Sverige.

Det ligger mycket utvecklingsarbete bakom den nya Loop-plastfilmen från Trioworld. Plastfilmen är en ny flerlagersförpackning som tros få mycket stor betydelse för den fortsatta plastanvändningen i livsmedelsförpackningar. Projektet initierades tillsammans med RISE (Research Institute of Sweden) och Lidl Future Initiatives. Målet var att utveckla en återvinningsbar film för livsmedelskontakt innehållande PCR.

– Vi är mycket stolta att vara den första livsmedelsbutiken att lansera en livsmedelsförpackning som innehåller återvunnen plast, säger Gabriella Goldman, Varumärkes-, CSR- och Kommunikationsdirektör på Lidl Sverige.

Trioworlds Loop-plastfilm består av ett femlagerskoncept som uppfyller alla obligatoriska tester och simuleringar enligt EU:s bestämmelser för kontaktmaterial. Förpackningen är tillverkad av 30 procent PCR och är 100 procent återvinningsbar.

– Med den här innovationen kan vi med trygghet säga att vi är en ledande tillverkare inom branschen för hållbara flexibla förpackningar. Trioworlds flerlagers-Loop film erbjuder Lidl en förpackning som inte bara är fullständigt återvinningsbar utan tillverkad av 30 procent PCR och bidrar till att minska deras koldioxidavtryck, säger Evert Paardekooper, chef för konsumentförpackningsavdelningen på Trioworld.

För att uppnå sitt hållbara mål, dvs. att öka andelen återvunnen plast i sina produkter till 50 % vid år 2030, fortsätter Trioworld sin utveckling av en tunnare flerlagers Loop-film för fler applikationer inom livsmedel.

* Loop = Trioworlds produkter med minst 25% Post-Consumer Recyclates (PCR) det vill säga plast som återvunnits efter den har använts i det syfte den tillverkades för.

Artikeln är en del av vårt tema om Produktnyheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078