23948sdkhjf

Biogödsel för trädgården från biogasrester

Biototal Norden AB och Tekniska verken i Linköping samarbetar för att ta fram cirkulära produkter genom att utveckla restflöden från biogasproduktion. 

Nu släpper bolagen den första biogödselprodukten som riktar sig till hemmaodlare. Tidigare har det bara varit lantbrukare som kunnat använda biogödsel som gödningsmedel. Tekniska verken producerar det klimatsmarta fullgödselmedlet, som fått namnet Germino Trädgårdsgödsel, på sin biogasanläggning i Linköping och Biototal säljer och distribuerar det.  

 

Det är FoU-avdelningarna på de båda bolagen som driver innovationen kring biogasresterna.  

- I biogödseln finns näringsämnen och mullbildande material som det är värdefullt att återföra till odlad jord. Genom att vi identifierar och vidareförädlar restströmmar från vår biogasproduktion och återcirkulerar dessa till jordbruk och samhälle, ökar resurseffektiviteten, säger Jan Moestedt, forsknings- och utvecklingsingenjör på Tekniska verken, i ett pressmeddelande.  

- Vårt samarbete kommer leda till flera positiva synergieffekter tack vare vår samlade kompetens och våra gemensamma intressen i forskning och utveckling. Vi har bestämt oss för att tillsammans vidareförädla biogödselfraktioner och skapa nya cirkulära affärsmöjligheter för nya målgrupper, säger Matilda Olstorpe, docent i mikrobiologi och affärsområdeschef för cirkulär innovation på Biototal Norden. 

 

Tillsammans arbetar Biototal Norden AB och Tekniska verken med flera utvecklingsprojekt för att öka resurseffektiviteten och finna cirkulära lösningar kring biogasanläggningen. 

Artikeln är en del av vårt tema om Produktnyheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078