23948sdkhjf

Förtydligande: Ingen moms på donerad mat

Regler förtydligas för minskat matsvinn.

Det har rått osäkerhet i frågan om moms på donerad mat där bäst-före-datum eller datum för sista förburkningsdag närmar sig. Nu har Skatteverket, på Livsmedelsverkets förfrågan, förtydligat vad som gäller.

Svaret är att varor som närmar sig utgångsdatum normalt är noll kronor och att det därför inte går att beräkna en moms för dessa. Det innebär även att de här företagen som doneras de här varorna i stället för att kasta dem inte heller behöver betala moms för dem.

Det finns dock ingen generell regel för när värdet på en vara är att betrakta som noll. Exempelvis så kan skada, skönhetsfel eller etiketter som sitter fel, innebära att marknadsvärdet är noll men de här situationerna omfattas inte av förtydligandet då det inte generellt går att säga att marknadsvärdet är noll. En bedömning krävs därför i varje enskilt fall för den här typen av förhållanden.

Förtydligandet hoppas Livsmedelsverket nu ska göra det enklare för företag som tidigare avstått från att donera mat nu ska skänka svinn i stället för att slänga bort det.

 Det är bra att vi äntligen fått den här frågan utredd. Det innebär förhoppningsvis att mer mat kommer att doneras till behövande i stället för att slängas, säger Karin Fritz projektledare för Livsmedelsverkets matsvinnsprojekt i en kommentar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078