23948sdkhjf

Stängt pappersbruk ger plats för cirkulär innovationsindustri

I Stora Ensos stängda pappersbruk Veitsiluoto i Finland skapas nu en fabrik i kommersiell skala som ska producera regenererad textilfiber för världens ledande klädföretag. Investeringens storlek uppskattas till 400 miljoner euro och den förväntas skapa cirka 270 arbetstillfällen i området.

Det är mode- och textilteknikföretaget Infinited Fibre Company som nu planerar att bygga en fabrik med en fiberproduktionskapaciteten på 30 000 ton, vilket motsvarar den fiber som behövs för cirka 100 miljoner T-shirts.

Teknologin bygger på att bomullsrikt textilavfall kan omvandlas till en mångsidig, högkvalitativ regenererad textilfiber som heter Infinna, som ser ut och känns som bomull. Stora internationella mode- och klädföretag har redan tecknat fleråriga avtal för att köpa materialet efter som de idag är svårt att hitta material som gör det möjligt för industrin att växla mot det cirkulära.

Projektet är redan i gång med en plan för att omvandla en byggnad vid den nedlagda pappersproduktionslinjen och integrera tekniken till den nya fabriken. Även energi- och vattenrelaterade tjänster är löst med infrastrukturföretaget Nevel.

- Det känns positivt att delar av Veitsiluoto-platsen utnyttjas och att det genereras investeringar och jobb, säger Stora Ensos finanschef och Finlands landschef Seppo Parvi i en kommentar.

Infinited Fiber Company valde Veitsiluoto industrianläggning efter att ha granskat dussintals potentiella lokaler över hela Finland. Avgörande faktorer som stödde beslutet var platsens utmärkta befintliga infrastruktur, tillgången på färskvatten, förnybar el och energi, effektiva hamntjänster och lokal kvalificerad arbetskraft.

– Fabriken placering i den finska staden Kemi ett idealiskt läge eftersom stadens hamn fungerar som en effektiv länk till resten av världen där klädföretagen har sina produktionsenheter, kommenterar Infinited Fiber Companys vd Petri Alava.

När den väl är i gång förväntas fabriken ge sysselsättning för cirka 220 personer och för ytterligare 50 inom underhåll och logistik. Fabriken förväntas ha full kapacitet 2025.

Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093