23948sdkhjf

Ökad återvinning av plastförpackningar

Svensk Plaståtervinnings återvinning av plastförpackningar från hushåll har ökat med 17 procent mellan 2020 och 2021, visar bolagets färska hållbarhetsrapport.

Mer än 20 000 ton plastförpackningar har återvunnits, vilket är en ökning med nästan 3000 ton från föregående år.

Statistiken i rapporten visar att den totala återvinningsgraden i Svensk Plaståtervinnings insamlings- och återvinningssystem ökat från 15,4 till 18,1 procent. Det har i sin tur medfört att bolaget har sänkt sin, och sina producentkunders, klimatpåverkan med närmare en femtedel jämfört med föregående år.

— Jag är oerhört stolt över att kunna presentera så här positiva klimatnyheter. Att vi har lyckats öka den cirkulära återvinningen beror på att konsumenterna lämnar in fler plastförpackningar via FTI:s insamlingssystem och att vi på Svensk Plaståtervinning har lagt ner stor möda på att ytterligare optimera vår utrustning för att kunna sortera ännu effektivare, säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning, i ett pressmeddelande.

Konsumenternas insats är en nyckel i hela systemet och därmed finns naturligtvis förväntningar på att inlämnade plastförpackningar återvinns.

— Klimatberäkningar och kontroll är viktigt även ur ett konsumentperspektiv. Svenskarna förväntar sig att återvinningen sker på rätt sätt, att klimatpåverkan minskar och att aktörerna i systemet är seriösa. Vem som tar hand om förpackningarna, hur, och var de förhoppningsvis återvinns är helt avgörande för resultatet, menar Mattias Philipsson.

Nästa år tas Svensk Plaståtervinnings nya anläggning Site Zero i drift vilket skapar förutsättningar att kraftigt öka den cirkulära plaståtervinningen. Site Zero blir världens största och mest effektiva återvinningsanläggning, som kan sortera och återvinna tolv plastfraktioner. Det motsvarar i stort sett alla plastsorter som används som förpackningsmaterial på den svenska marknaden.

— Med Site Zero kan vi sänka klimatpåverkan rejält för våra producentkunder. Och det sker genom cirkulär återvinning där återvunnen plastråvara produceras, som sedan kan användas till nya högkvalitativa plastförpackningar eller plastprodukter, avslutar Mattias Philipsson.

Utvalt från hållbarhetsrapporten:

  • Insamlade plastförpackningar från hushåll (ton): 59 213 (2020: 51 452)
  • Återvunna plastförpackningar från hushåll (ton): 20 097 (2020: 17 437)
  • Återvinningsgrad av hushållsförpackningar (%): 18,1 (2020: 15,4)
  • Minskad klimatpåverkan för producentkunder: 19 procent jfrt med föregående år
  • Återvunnen plast som inte omfattas av producentansvaret i Sverige och som på grund av felsortering har kommit till Svensk Plaståtervinning (tandborstar, pulkor, plastleksaker mm): 2 500 ton

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109