23948sdkhjf

Automatisk sortering av plast från elbilsbatterier

I Norge utvecklas nu en både säker och snabb metod för att demontera uttjänta elbilsbatterier och förbereda dem för återanvändning och återvinning.

I metoden ingår bland annat automatiserad utsortering av olika plasttyper från batterierna. Det är universitetet i Agder som genomför forskningen. En nyckel i det hela är att griparmarna som används för sorteringen har finjusterats så att de kan skilja på de olika plasttyperna som finns i batteriernas celler och moduler.

 

Den stora vinsten ligger i att återvinningen av ämnen som mangan, litium, kobolt, koppar, aluminium och nickel blir mer effektiv och mindre energikrävande än om plastpartiklar finns kvar i återvinningsmassan. UiA räknar med att ca 40 % av batteriernas innehåll blir sorterat på förhand.

 

Roboten i projektet styrs av en avancerad 3D-kamera försedd med artificiell intelligens, AI. Utvecklingen sker mot bakgrund av att det i Norge väntas rulla en halv miljon elbilar till 2025 och att det redan finns ca 300 typer av elbilsbatterier på marknaden, där ingen är helt lik någon annan. Att demontera manuellt tar ca 45 minuter för ett batteri och innebär också risker för explosion och läckage av giftiga ämnen. Nästa steg blir att testa metoden industriellt.

Källa: pressmeddelande

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078