23948sdkhjf

Vill avskaffa skatt på biolja

Häromdagen stod det klart att regeringen vill ta bort skatten på avfallsförbränning för att underlätta mer elproduktion inom kraftvärme. Samtidigt gjorde man klart att man avser att behålla skatten på bioolja. Detta upprör branschorganisationen Svebio.

Bioolja används för att komplettera andra biobränslen som flis, returträ och biogent avfall när det är riktigt kallt. Det möjliggör elproduktion i kraftvärmeverk även under tider med hög värmeförbrukning.

– Att avskaffa skatten på bioolja skulle ge större effekt på biokraftproduktionen än regeringens förslag om att avskaffa skatten på avfallsförbränning. Vi är positiva till att avfallsskatten avskaffas, men regeringen måste också se till att biooljeskatten avskaffas, säger Gustav Melin, vd för Svebio, i ett pressmeddelande.

Genom att använda bioolja för topplastproduktion får fjärrvärmeföretagen möjlighet att köra sina turbiner för fullt för elproduktion under hela vintern. Enligt Svebio var det flera kraftvärmeverk som den gångna vintern slutade producera el under de kallaste dygnen på grund av biooljeskatten.

– Generellt är potentialen för att öka biokraftproduktion i kraftvärme relativt stor, även på kort sikt. Det handlar om elproduktion som kan öka redan under den kommande vintern och inom de närmaste två åren. Utöver bioolja för topplastvärme i nya och befintliga pannor kan man också investera i kylare för att producera el under perioder med lågt värmebehov, säger Gustav Melin.

Om bioljor:

De berörda biooljorna är UCOME och RME (avfallsbaserade biooljor och rapsolja). Beskattningen innebär enligt Svebio att kunderna i dag betalar omkring 75 procent mer för förnybar bioolja än för motsvarande fossil olja.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.359