23948sdkhjf

Missar Europas största förnybara energislag – igen!

EU vill som bekant snabbt bli oberoende av ryska fossila bränslen för att strypa flödet av pengar till Putins krigskassa. Men EU-kommissionens förslag om hur detta ska gå till, REPowerEU, har stora brister, menar Svebio.

Det är i ett pressmeddelande som Svebios vd Gustav Melin starkt kritiserar förslaget och han menar att EU-kommissionen ännu en gång demonstrerar sitt motstånd mot bioenergilösningar. Detta trots att fasta och flytande biobränslen redan i dag står för 60 procent av all förnybar energi i EU.

– Biobränslen har potential att snabbt ersätta ännu mer fossila bränslen både i uppvärmning, transporter och industri. Inte minst kan biobränslen och avfall ersätta fossila bränslen i fjärrvärme- och elproduktion. Det visar de nordiska och baltiska länderna redan i praktiken, säger Gustav Melin.

Istället vill kommissionen göra en orealistisk satsning på vätgas, en lösning som är mycket kostsam och som inte kommer påverka importen av rysk gas förrän om många år. Medan bioenergi omnämns i ett enda stycke i kommissionens rapport, nämns vätgas 45 gånger i dokumentet påpekar Melin. Fjärrvärme nämns visserligen, men inget om de förnybara bränslen som kan användas för att ersätta de fossila bränslena. Litauen har visat vägen när det gäller fjärrvärme. Landet har under de senaste åren ersatt i stort sett all importerad rysk gas med egna biobränslen och tagit vara på sitt avfall för energiutvinning. Denna omställning har medfört energioberoende, lägre energipriser och tiotusen nya jobb.

I pressmeddelandet gör Svebio bedömningen att utvecklingen kommer att bli så som EU-kommissionen tror. Höga priser på kol, naturgas, el och utsläppsrätter gör redan nu bioenergin till ett huvudalternativ, och mängder av konverteringar från fossila bränslen till biobränslen pågår för fullt.

– Efterfrågan på flis, pellets och andra biobränslen är nu mycket stor, liksom efterfrågan på bioenergiteknik. Marknadens aktörer söker sig till fungerande och kostnadseffektiva lösningar och det finns mycket mer hållbar biomassa att ta fram, konstaterar Gustav Melin.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Stora mängder grödor blir inte mat
Hinder till trots, industrin vill använda mer bioplast
IVL fortsätter leda arbetet mot matsvinn: Fler tunga samarbetspartners
Avtal för mer återvunnen plast
Ny plaståtervinnare bildas
CO2-infångning från avfallsförbränning för elektrobränsle
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.094