23948sdkhjf

Olaglig export av miljöfarligt avfall stoppad

I en riktad kontrolloperation har Tullverket och flera länsstyrelser lyckats stoppa drygt 220 ton miljöfarligt avfall från att exporteras till länder i Afrika och Asien.

Det mest omfattande smugglingsförsöket gällde sex containrar med sammanlagt 167 ton uttjänta kylkompressorer på väg till Pakistan. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Vi på Tullverket är nöjda med resultatet av kontrolloperationen. Det innebär att avfall som inte får exporteras har stoppats från att lämna landet. Gränsöverskridande avfallstransporter är en stor och viktig global fråga, det finns många länder som har stora problem med att hantera avfall som olagligt har transporterats dit från andra länder, säger Martin Johansson, sakkunnig på Tullverket.

 

Tullverket genomförde tillsammans med länsstyrelserna under en vecka i september riktade kontroller av gränsöverskridande avfallstransporter. Sammanlagt gjordes det 472 kontroller i ett flertal hamnar runtom i landet.

Totalt utfärdades tio exportförbud mot sändningar från Göteborg, Helsingborg och Södertälje hamn. Det handlade om containrar som var på väg till Pakistan, Indien, Förenade Arabemiraten, Kamerun och Guinea. Bland det avfall som stoppades fanns bland annat plastavfall, bildelar, kylkompressorer och möbler. Utöver exportförbuden var det 42 andra sändningar som inte fick exporteras eller importeras innan olika åtgärder vidtagits.

Enligt Martin Johansson kommer det i några av fallen att upprättas brottsanmälningar mot de företag och privatpersoner som försökt föra ut avfallet. Straffbestämmelser finns i både smugglingslagen och miljöbalken. Vid eventuella domar är påföljden vanligtvis böter.

 

Hittills i år har Tullverket stoppat 732 ton farligt avfall fördelat på 50 sändningar. Under hela 2021 stoppades 55 sändningar på sammanlagt nästan 627 ton avfall.

 

Operation Farligt avfall i korthet:

Sammanlagt gjordes 472 kontroller i hamnar i södra och mellersta Sverige. Drygt 220 ton miljöfarligt avfall stoppades och tio exportförbud utfärdades.

De tio exportförbuden bestod av följande:

-Sex containrar på väg till Pakistan med 167 ton uttjänta kylkompressorer.

-En container med 15 ton plastavfall som skulle till Indien.

-En container med olika bildelar på väg till Förenade Arabemiraten. Totalvikt 27 ton.

-En container med fem ton hushållsföremål och en bil på väg till Kamerun.

-En container med kasserade kylskåp och frysar på väg till Guinea. Sammanlagt åtta ton.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.128