23948sdkhjf

Upphandlade matavfallspåsar fel: krävs på 1,8 miljoner

Konkurrensverket slår ner på vad man menar är en felaktig upphandling av matavfallspåsar och vill ha 1,8 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.

Det handlar om SRV Återvinning AB, huvudsakligen ägt av kommunerna Huddinge, Botkyrka och Haninge. Förra året tecknade bolaget ett separat avtal om matavfallspåsar, istället för att använda sig av ett redan befintligt ramavtal kring avfallskärl och avfallspåsar. Man tecknade avtalet med en av de leverantörer som ingick i ramavtalet, men utan att först annonsera ut det enligt LOU, lagen om offentlig upphandling.

SRV menar att man valde att inte konkurrensutsätta avtalet på grund att det inte fanns någon annan leverantör att tillgå samt att man ansåg sig ha rätt att ingå avtalet på grund av rådande råvarubrist, gällande pappersmassa. Totalt är avtalet värt 25 miljoner kronor.

Konkurrensverket å sin sida pekar på att LOU enbart tillåter undantag från konkurrensutsättning av tekniska skäl under mycket exceptionella omständigheter. Här menar verket att det mer handlat om lagerhållning än problem av teknisk natur och att ett undantag för tekniska skäl inte kan tillämpas. Man vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Stockholm med yrkandet att SRV Återvinning ska betala 1,8 miljoner kronor för att ha genomfört en otillåten direktupphandling.

Källa: Konkurrensverket

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Sopigt i Köpenhamn
Investerar 280 miljoner i kolfri stålåtervinning
Hydro först med byggsystem av 100 procent återvunnet aluminium
Resultat över förväntan med ”Smarta sopkärl”
Vill fånga CO2 med gruvavfall
Uppdaterad: Brand vid Renewcell
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.109