23948sdkhjf

Black Friday = 13 500 ton förpackningar till återvinning

Andelen förpackningar som lämnas in till återvinning väntas öka markant under perioden efter Black Friday fram till efter julhelgerna.

Den ökade konsumtionen innebär en intensiv period för Förpackningsinsamlingen, FTI. Inför perioden vill man påminna alla konsumenter om vikten av att källsortera alla sina förpackningar, samt att tömma, platta till och vika ihop för att fler ska få plats med mer.

Det är i ett pressmeddelande som FTI skriver att 13 500 ton pappersförpackningar väntas lämnas in till återvinning under veckorna efter Black Friday. Detta enligt ny statistik man själva tagit fram. Jämfört med det ordinarie flödet motsvarar detta en ökning med 2 000 ton. Inte oväntat väntas mycket elektronikförpackningar, emballage och andra packprodukter att strömma in.

Vanligtvis ser vi en brant ökning av insamlade volymer med start från Black Friday till efter julhelgerna. I år har vi ett annat samhällsekonomiskt läge som kan komma att påverka hushållens konsumtionsmönster. Men, oavsett om man fyndat på Black Friday eller e-handlat från second hand, vill vi uppmana konsumenterna att lämna alla sina förpackningar till återvinningsäger Malin Ryding, kommunikationschef på Förpackningsinsamlingen i pressmeddelandet.

I syfte att öka återvinningen av hushållens förpackningar har regeringen som bekant beslutat att insamlingsansvaret ska gå över till kommunerna den 1 januari 2024 och att fastighetsnära insamling i nära eller direkt anslutning till landets alla hushåll ska vara införd från den 1 januari 2027.

Inför den kommande ansvarsövergången kommer vi att dela med oss av vår erfarenhet och gedigna expertis till kommunerna, med målet att det ska bli en smidig övergång utan betydande samhällspåverkan. Vår erfarenhet visar att behovet av återvinningsstationer eller liknande insamlingsplatser kommer att finnas kvar även efter att den fastighetsnära insamlingen är fullt utbyggd. Det är perioden efter Black Friday ett tydligt exempel på, de volymer som kommer in under kort tid är enorma, och det är viktigt att planera för det. Tillsammans kan vi göra stor skillnad och öka återvinningen i Sverige, säger Malin Ryding.

Om FTI och Black Friday-perioden:

De ökade förpackningsvolymerna som följer efter Black Friday innebär att vissa återvinningsstationer behöver tömmas oftare än tidigare. Redan idag finns stationer där vissa behållare töms flera gånger om dagen. Planeringen inför perioden börjar redan i augusti för att utöka och optimera tömningar. FTI sätter dessutom upp beredskap för att göra extra utryckningar om det skulle visa sig behövas. FTI ansvarar idag för cirka 5 000 återvinningsstationer runt omkring i landet och sammantaget ser FTI över och justerar omkring 10 000 scheman för plast- och pappersförpackningar under perioden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078