23948sdkhjf

Tillverkar vätgas från biogas

De vill satsa på elnätsoberoende grön vätgasproduktion från biogas med avloppsvatten som metankälla.

Metacon har tecknat ett Memorandum of Understanding (MoU) med Abwasserverband Kempten (Allgäu) ("AVKE"), baserat i Kempten, Tyskland om samarbete inom lokal, elnätsoberoende grön vätgasproduktion från biogas med avloppsvatten som metankälla.

AVKE är ett offentligt organ i staden Kempten och driver ett mekaniskt-biologiskt gruppreningsverk med jäsningstorn för produktion av biogas. Biogasen används idag för produktion av cirka 800 kW el samt för värmeproduktion. 

I den reformeringsprocess som möjliggörs av Metacons HHG-system omvandlas metan vätgas med hög renhet. Biprodukten i form av icke-fossil grön koldioxid som produceras i processen kan användas som industriell råvara.

Franz Beer, AVKE:s affärs- och verksamhetschef, kommenterade:

–  Vid sidan av den kommunalt finansierade elektrolysören skapas ett parallellt projekt med en reformer som omvandlar biogas direkt till vätgas, utan att behöva ta "omvägen" via elproduktion. Detta ger inte bara möjligheten att använda en process som kräver mycket mindre el, men ger också möjlighet att direkt jämföra och utvärdera två olika processer i praktiken. I synnerhet avloppsrening, men även biogasanläggningar, är lämpliga för sådana effektiva produktionsmetoder för generering av vätgas tack vare deras spillvärme eller möjligheten till direkt gastillförsel.

Med förverkligandet av detta projekt kommer en HHG-vätgasgenerator för kontinuerlig drift 24/7 att integreras i ett professionellt vattenreningsverk för första gången. HHG-systemet som är öronmärkt för projektet producerar cirka 110 kg ren vätgas per dag från den lokalt producerade biogasen, cirka 1/5 av den fullt uppskalade HHG-kapaciteten på över 500 kg/dag som är under utveckling. Den begränsade el som krävs för systemfunktioner som pumpar och styrprogram tillhandahålls direkt på plats som grön el som genereras från biogas. Förberedelserna för det kommande godkännandeförfarandet pågår för närvarande och projektet planeras vara klart för demonstration under sommaren 2023.

Man kommer även bygga ett vätgascentrum på AVKE:s anläggning. Här, förutom vätgasproduktion, kommer olika vätgasapplikationer även att utforskas inom ett bränslecellstestlaboratorium vid Kempten University of Applied Sciences. 

Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093