23948sdkhjf

Dynamisk etikett för minskat matsvinn

Emballator och Innoscentia har tillsammans genomfört tester för att utveckla Innoscentias etikett för dynamisk hållbarhetstid.

Innoscentia som nyligen fick pris som Årets Impact Maker på Livsmedelsdagarna är en start up som erbjuder en etikett med vilket förpackat kött kan ges en dynamisk hållbarhetstid. Etiketten mäter en gas som köttet utsöndrar och som avslöjar hur färskt köttet är. När köttet är på väg att bli otjänligt visas det genom att en markör på etiketten ändrar färg.

På detta sätt vill Innoscentia hjälpa alla aktörer i livsmedelskedjan, såväl konsumenter, återförsäljare som producenter att minska sitt matsvinn. Emballator Innovation Center har varit en del av projektet sedan 2021 och Christian Olsson, Materialspecialist, har ansvarat för testerna.

– Eftersom det är bläck i etiketten är det viktigt att det inte överförs till köttet. Vi var tvungna att modifiera testerna för att de skulle matcha verkligheten, så det var lite utmanade, säger Christian Olsson.

För att kunna skapa rätt förutsättningar fick Christian modifiera migrationen för att säkerställa att materialet inte läckte i cellen. Efter det testades flera materialförändringar.

– Det var viktigt hur etiketten var byggd och vilka lager den hade. Utmaningen var att hitta en lösning som släppte igenom ämnen från köttet men som inte släppte igenom bläcket från andra sidan. Det måste vara en balans. Vi har testat olika etikettlösningar för att se vilken som var bäst, säger Christian och fortsätter:

– Det har varit ett innovativt och spännande projekt. Jag tycker att det är intressant att tänka på hur det går att använda den här lösningen i andra områden.

Nu fortsätter samarbetet och Emballator Innovation Center utvärderar testerna och ger support för att hitta den bästa lösningen till projektet vid behov för Innoscentia. För Innoscentia var det kritiskt att hitta Emballator Innovation Center, menar Erik Månsson, VD på Innoscentia AB.

– För oss har kompetensen som finns på Emballator Innovation Center samt Christians outtröttliga försök att hitta lösningar på komplexa problem varit oerhört viktigt i vår produktutveckling. Som en innovativ kraft i södra Sverige är vi glada över att ha hittat en likasinnad partner och vi ser fram emot att fortsätta samarbetet med Emballator framöver, säger Erik Månsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063