23948sdkhjf

Oro: Få känner till dold plast i vanliga varor

En stor majoritet av svenskarna känner stor oro för att plast som bryts ner till mikroplaster sprids i miljön. Drygt sju av tio vill se ett förbud mot plast i engångsartiklar.

Detta framgår av en undersökning utförd av Kantar Sifo på uppdrag av stiftelsen Håll Sverige Rent och miljöteknikbolaget OrganoClick.

Några av undersökningens viktigaste resultat är:

- Sju av tio svarande vill att plast i engångsartiklar förbjuds, som i kaffefilter, våtservetter och snuspåsar.

- Nio av tio svarar att de vill att produkter som innehåller dold plast ska ha en märkning som gör det tydligt att produkten innehåller plast.

─ Det är positivt att fler vill se en förändring i lagstiftningen med införandet av både märkning och förbud av plast, säger Mårten Hellberg, vd vid OrganoClick, i ett pressmeddelande.

Många produkter innehåller plast utan att konsumenten vet om det. Det kan till exempel finnas bindemedel av plast i våtservetter, kaffefilter och snuspåsar. Den plasten är inte nedbrytningsbar i naturen och få känner till att den finns i produkten de köper.

─ För att minska de negativa effekterna på naturen behöver nedskräpningen minska. Då behöver konsumenterna informeras om hur man gör sig av med sin produkt på bästa sätt. De produkter som ändå hamnar i naturen behöver vara utformade för att göra så lite skada som möjligt, till exempel genom att vara biologiskt nedbrytbara i en naturlig miljö, säger Johanna Ragnartz, vd vid Håll Sverige Rent.

En sammanfattning av undersökningen kan du ladda ner här.

Om undersökningen:

Undersökningen ”Svenskarnas inställning till plast i engångsartiklar” är genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Håll Sverige Rent och OrganoClick. Undersökningen genomfördes i februari 2022 och är riksrepresentativ. Totalt har 1 107 personer i åldrarna 16–79 deltagit i undersökningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094