23948sdkhjf

Dansk återvinnare tar till svensk plast

Svensk Plaståtervinning har ingått avtal med Aage Vestergaard Larsen om leverans av 2 000 ton hushållssorterad plast.

Det danska återvinningsföretaget Aage Vestergaard Larsen ska framledes köpa hushållssorterad plast i Sverige, då det inte finns tillräckligt mängd med plast att få tag på i Danmark, uppger Gitte Buk Larsen, chef vid Aage Vestergaard Larsen (AVL), till den danska tidningen Børsen.

I Danmark är problemet sedan länge att smutsig plast bränns eller skickas utomlands. De två anläggningar i Danmark som kan försortera plastavfall, i rätt kvalitet, har inte kapacitet för de stora mängder avfall som efterfrågas av danska återvinnings- och producentföretag. Och problemet blir allt större i takt med att danskarna sorterar mer och mer effektivt i sina hem.

Vid Aage Vestergaard Larsen i Mariager har företagets produktionslinje “Pippi” 'kostat över 10 miljoner danska kronor, och den väntar bara på att få rengöra och sortera än mer plastavfall från danska hushåll. Men AVL har stångat sig blodigt och hittar inte avfallet på hemmaplan. Därför har de nu vänt blicken mot utlandet.

– Vi har bara två anläggningar i Danmark som kan försortera i den renhet vi efterfrågar, Nordværk i Aalborg och Damifo i Vojens. Inleveransen är dessvärre inte tillräckligt till vår anläggning, som kan hantera 4 000 ton årligen. Som utgångspunkt har vi därför letat efter fraktioner av försorterad plast under lång tid, inte bara i Skandinavien utan överallt i Europa. Vi har testa 8-10 olika europeiska leverantörer som hävdat att de håller renhetsnivån, men när det kommer till kritan kan leverantörerna inte leva upp till kraven, säger Gitte Buk Larsen till Plastforums systertidning i Danmark, Magasinet Plast.

AVL har därför ingått avtal med Svensk Plaståtervinning som nyligen vunnit en upphandling om försortering av majoriteten av all hushållssorterad plast i Sverige. Under de kommande åren kommer Svensk Plaståtervinning att leverera mer än 2 000 ton plastavfall till AVL årligen.

I Danmark kommer politikerna att få reagera på att danska kommuner skickar danskt plastavfall utomlands, där den antingen återvinns eller går upp i rök, medan de danska plastproducenterna tar hem återvunnen plastråvara från utlandet, eftersom det inte finns tillräckligt med regerat att köpa på hemmaplan.

– Om det byggdes fler försorteringsanläggningar på hemmaplan, fördelat över hela Danmark, skulle dagens frakt ut och in i Danmark kunna undvikas, säger Gitte Buk Larsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078