23948sdkhjf

Svevia sanerar efter glasbruk

Svevia har fått ett uppdrag värt 4,7 miljoner kronor.

Svevia har påbörjat en schaktsanering efter ett gammalt glasbruk i Uppvidinge kommun. Uppdraget omfattar schakt, sortering av material samt transport till deponi och fyllning med morän.

Uppdragsgivare är Sveriges geologiska undersökning, och företaget började med projektet i oktober. Sedan starten har planen fått läggas om.

– Under arbetets gång har det visat sig att föroreningarna gått djupare ner än vad beräkningarna visade, men vi uppskattar att vi totalt kommer att schakta ur cirka 10 500 kubikmeter, säger Claes Dahrén, Svevia i en kommentar.

Man återanvänder det stenmaterial som överstiger 50 millimeter för ifyllnaden.

– I så stora stenar återfinns inte föroreningarna och eftersom det här är en mycket stenrik mark är det en god idé att återanvända materialet till återfyllnad. På så sätt kan vi minska de miljöbelastande transporterna av material avsevärt, fortsätter Claes Dahrén i pressmeddelandet.

– Efter just glasbruk är det framför allt arsenik och bly som det finns höga halter av. Andra föroreningar är till exempel zink och arium. Det här glasbruket drevs mellan 1871 och 1969. På den här platsen har det visat sig att även mycket annat blivit dumpat genom åren. Vi har hittat både sopor, gamla skor och en hel framvagn från en lastbil, säger Claes Dahrén om att sanera vid glasbruket.

Artikeln är en del av vårt tema om Marksanering.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Kemisk industri återvinner eget avfall?
Vägledning kring avfallsinformation
Stora mängder grödor blir inte mat
Hinder till trots, industrin vill använda mer bioplast
IVL fortsätter leda arbetet mot matsvinn: Fler tunga samarbetspartners
Avtal för mer återvunnen plast
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.125