23948sdkhjf

Många maskinoperatörer lever farligt

Alla som arbetar inom återvinning utsätts dagligen för farliga partiklar och gaser. Genom att bara montera ett extra bra filter så som Aktivt kol eller HEPA filter på maskinen skyddar dig inte. De aktiva kolfilter som maskinhandlarna ibland kan erbjuda tar exempelvis inte Ammoniak, vilket är en stor hälsorisk och väldigt vanligt förekommande inom återvinning. Läs mer om varför nedan.

För att skydda en maskinoperatör från skadliga arbetsmiljöer, krävs effektiva, trycksatta filtersystem till entreprenadmaskinen, men hytten måste också vara tillräckligt tät för att systemet ska fungera.

Vid maskinarbete i farliga miljöer gör man ibland mätningar utomhus för att bedöma koncentrationen av halterna av föroreningar/farliga gaser.
– Vad många dock inte gör är att även mäta inne i förarhytten, säger Anton Vibeke, vd på företaget Fleet Tec AB, som tillsammans med företaget BM Air har en effektiv lösning på den frågan.
Han fortsätter:
– Mätningen utomhus kanske visar på ett godkänt resultat men kupéfläkten pumpar in kubikvis med luft per minut, in i ett trångt utrymme. Om inte hytten är tät eller att filtersystemet inte tar bort alla skadliga partiklar, riskerar maskinoperatören stora hälsoproblem eftersom koncentrationen av skadliga partiklar blir så hög.

Farliga toppar

Just sanerings- och återvinningsplatser är idealiska platser för svampar, bakterier och virus att föröka sig. De släpps ut i luften i stora mängder under uppsamling, transport och förhantering av avfallsmaterialen. Detta leder till höga koncentrationer av förorenad luft på kort tid.
Dessa toppar är farliga för maskinförare som behandlar avfallet. Även exponering för små mängder kan leda till allvarliga hälsoproblem, sjukskrivning eller till och med funktionshinder.
Enligt Anton Vibeke är dagens hytter inte täta. Även om maskinsäljarna har börjat lägga till orden "trycksatt hytt" i sin marknadsföring så är det helt vilseledande.
– Så fort du vrider upp fläkten och hytten är någorlunda tät så kommer du att ha ett litet övertryck, säger Anton Vibeke och fortsätter:
– Men hur stort övertryck har du? Hur stort övertryck ska du ha för att med säkerhet veta att inga partiklar kommer in i hytten? Vilket filter behöver du till just din arbetsmiljö? Hur vet du när det aktiva kolet är slut i filtret och det är dags för byte? Antingen byter man för ofta eller för sällan.

Mäter i realtid

Det är därför Fleet Tec, som Sveriges ledande grossist av filter och filterlösningar, samarbetar med BM Air.
– BM Airs filtersystem är extremt noga utvalt av oss, understryker Anton Vibeke. Vi har tittat på egentligen alla filtersystem i hela världen och kommit fram till att BM Airs system är top of the line. Filtersystemet är både smart, digitalt och säkert, vilket gör att det utklassar konkurrenterna.
Systemet har en digital display med all information och övervakar trycket och mäter halterna av farliga gaser i luften i realtid. Det larmar direkt om halterna skulle överskrida gränsvärdet, meddelar när det är dags för filterbyte och loggar varenda händelse, både för maskinförarens skull och för arbetsgivarens.
– Filterelementen har inbyggda RFID-taggar, påpekar Anton Vibeke och förklarar att systemet därmed meddelar om filtret är monterat felaktigt eller om fel filter monteras.

Behöver sätta standard

Avslutningsvis är Anton Vibeke helt säker på att kraven på en säker arbetsmiljö för maskinoperatörer kommer att öka:
– Men då krävs att någon av de större bolagen, som sätter arbetsmiljön främst, behöver ta tag i detta och sätta en standard, De som är först ut i större skala i Sverige ska självfallet marknadsföra detta. De kommer att bli attraktiva som arbetsgivare. Dessutom är det en viktig ingrediens när man lämnar anbud i en upphandling.
Anton Vibeke var nyligen i norska Bergen, på en soptipp, där Veidekke ska utföra entreprenadarbete.
– De har åtta entreprenadmaskiner på plats och de kommer inte börja sitt arbete där innan BM Air-enheter sitter på varenda maskin. De har förstått poängen med att skapa en säker arbetsmiljö.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062