23948sdkhjf

Vill du forska om innovationskritiska råvaror?

Mistra, stiftelsen för miljöstrategisk forskning, öppnar nu utlysningen ”Säker och hållbar tillgång på innovationskritiska råvaror”. Målet är att ett kommande forskningsprojekt ska identifiera möjligheter och risker avseende tillgången till metaller och mineraler som anses kritiska för en hållbar omställning.

Samhällets gröna omställning kräver metaller och mineraler som på något sätt ska utvinnas. Detta genom en kombination av ökad återvinning från befintliga produkter och utökad gruvverksamhet runt om i världen.

Men det kan leda till lokala och geoekonomiska utmaningar, etiska dilemman och mål- och intressekonflikter på miljöområdet bland flera, skriver Mistra i ett pressmeddelande. 

Därför vill de nu se ett framtida forskningsprogram som ska använda sig av ett systemperspektiv för att analysera hållbara lösningar för konflikter som kan uppstå längs vägen, nu när samhället vill säkerställa tillgången på metaller och mineraler.

– Förhoppningen är att denna programsatsning kommer att belysa de utmaningar och möjligheter som olika sätt att tillfredsställa samhällets behov av mineraler innebär. Vi hoppas att forskningsresultaten ska bidra till att finna vägar framåt i aktuella konflikter mellan olika miljö- och samhällsmål, säger Christopher Folkeson Welch, programansvarig Mistra i pressmeddelandet.

Budgeten för forskningsprogrammet ska vara högst 20 miljoner kronor och sträcka sig över en period på fyra år.

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Blir agent för spansk tillverkare av sorteringssystem
Ikea förlänger i ReTuna återbruksgalleria
EU vill öka utvinning och återvinning av kritiska metaller
Katastrofbostäder av 100 % återvunnen plast
Sopbantningspotential: 25 000 ton per år!
Ny studie: Så kan tillgång till kritiska råmaterial kartläggas
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.093