23948sdkhjf

EU vill öka utvinning och återvinning av kritiska metaller

Nu har EU-kommissionen lämnat förslag om hur EU ska kunna möta behovet av kritiska metaller inom unionen. Men Naturskyddsföreningen menar att förslaget kan leda till problem för såväl miljö som lokalsamhälle.

– Gruvor ger ofrånkomligen en mycket stor påverkan på både miljön och för de människor som bor och verkar på platsen för gruvan. Samtidigt behövs så kallade kritiska metaller och andra råvaror för omställningen till fossilfri energi. Men det finns en stor risk att forcerade miljöprövningar leder till sämre miljökrav och tillstånd till gruvor på olämpliga platser, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Man menar att de tidsbegränsade tillståndsprocesserna på två år för nya gruvor, kan medföra stora risker. Att handläggningstiderna ibland drar ut på tiden beror, enligt Naturskyddsföreningen, ofta på bristfälliga underlag från sökanden, bristande kapacitet vid handläggningar och svåra ställningstaganden. 

Det nya lagförslaget innehåller också nya regler för nya metoder som återvinning och utvinning av befintligt gruvfall - något som Naturskyddsföreningen ställer sig bakom. Alternativa metoder är idag mycket eftersatta, i Sverige och Europa, och föreningen anser att metoderna måste utvecklas innan man planerar nya gruvor.

Karin Lexén menar att det är dags att inse att metaller och mineraler är en ändlig resurs och att klimatomställningen måste ta hänsyn till det faktum.

– Återvinning, återbruk av produkter och alternativ utvinning måste öka kraftigt om vi ska klara omställningen till ett fossilfritt samhälle och för att minska beroende av import från länder som Kina och DRC (Demokratiska republiken Kongo).

Kritiska råvaror, som litium, kobolt, mangan och andra sällsynta jordartsmetaller, används till stor del i teknik som är helt nödvändiga för den gröna omställningen. 

Idag importeras majoriteten av de kritiska råvarorna från länder utanför EU, inte sällan Kina, vilket innebär en geopolitisk sårbarhet, skriver Naturskyddsföreningen.

Det är mot den bakgrunden som kommissionens ordförande aviserade lagförslaget som nu presenteras med syfta ett öka självförsörjningen inom EU. 

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079