23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Återanvändning och återvinning blir allt viktigare

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Något som diskuteras allt oftare är återanvändning och återvinning av material. Det är inte utan grund.

Många av systemen är utdaterade och behöver ersättas av mer effektiva metoder. Forskningen går dock framåt och man gör nya upptäckter hela tiden.

Cirkulär ekonomi
Vad innebär cirkulär ekonomi? Den cirkulära ekonomin är ett alternativ till den traditionella linjära ekonomin. Cirkulär ekonomi handlar om att kunna återvinna och återanvända material om och om igen, som i en typ av kretslopp. Det är det man behöver sträva efter om vi ska kunna leva i en hållbar och miljövänlig värld.

Hinder
Tyvärr finns det en del hinder när det kommer till cirkulär ekonomi och återvinning av material. Det allra största problemet är otydlig information om innehåll i de material som ska återvinnas. Risken med otydlig innehållsinformation är att farliga kemikalier eller tillsatsämnen kan följa med under återvinningsprocessen, utan att man vet om att de finns där. Därför är det enormt viktigt att förtydliga innehållsinformationen.

Högre krav på producenter
Många producenter är antingen för bekväma med sina gamla system, eller bara ovana. Det gäller att visa fördelarna med mer hållbara lösningar. Man behöver göra dem mer attraktiva i producenternas ögon, så att de ger dem en chans.

Man ska kunna begära en avgift av producenten, beroende på hur miljövänlig och återvinningsbar en förpackningsprodukt är. Ju mer återvunna material, desto lägre avgift. På så vis skulle fler producenter bli mer intresserade av att använda de mer miljövänliga lösningarna. Man behöver även se till att kommunikationen mellan producent och konsument förtydligas. Konsumenten ska alltid veta vad det är den betalar för och finansierar.

Den omtalade plasten
Plast är ett av de mest omtalade och diskuterade materialen. De allra flesta kan komma överens om att plast i dag är för billigt att nyproducera. Man behöver vända på den här trenden och se till att det blir mer lönsamt att samla in och återanvända plast, istället för att ständigt producera ny.

Som konsument kan man göra skillnad bland annat genom att säga nej till plast och efterfråga mer klimatsmarta lösningar.

Slutet för nyproducerat?
Många tror att en cirkulär ekonomi skulle innebära slutet för nyproducerade produkter, men detta är inte sant. I en effektiv cirkulär ekonomi finns det visst plats för nyproduktion. Det handlar bara om att hitta bättre lösningar och metoder för att vi ska kunna återvinna mer effektivt, så att materialen kan behålla sin kvalitet och hållas kvar i omloppet.

Det ska finna plats för nytt även i framtiden. Ta lampor som ett exempel. Om man verkligen vill ha nya designlampor, till exempel en Flowerpot, ska man kunna göra det. Med tiden kommer det att bli lättare att finna nyproducerade produkter som är tillverkade av återvunna material.

Delande blir allt mer populärt
Att dela saker med andra är något som har blivit enormt populärt de senaste åren. Allt fler är intresserade av att dela till exempel bilar, cyklar, lägenheter, ta till och med kläder med varandra.

Genom att göra delandet mer tillgängligt och lönsamt, skulle man kunna påverka konsumtionen drastiskt. Ju mer som delas, desto mindre behöver nyproduceras. Det som faktiskt nyproduceras skulle även bli använt mer effektivt. Detta gäller speciellt fordon som till exempel bilar.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.047