23948sdkhjf

Vill se att lagkrav resulterar i funktionellt svinn

Från och med årsskiftet måste livsmedelsbransch och dagligvaruhandel separera livsmedelsavfall och återvinna materialet för att undvika vite.

Lagkravet kommer från ett nytt EU-direktiv och ska främja en mer hållbar hantering av organiskt avfall och förpackningar. 

Verksamheterna måste då säkerställa att bioavfall antingen separeras och materialåtervinns vid källan, eller samlas in separat och inte blandas med andra typer av avfall.

För många aktörer lär det innebära en hel del extra arbetsuppgifter som både blir ekonomiskt krävande som tidskrävande. Något som butikskonceptet Maträtt hoppas kunna slå mynt av. De ser nämligen en chans för idéburen sektor att hjälpa verksamheterna med omställningen samtidigt som de får in livsmedel som de kan sälja billigt till ekonomiskt utsatta.

– Vi ser stora möjligheter att hjälpa branschen att minska sina kostnader för matsvinn, genom att ta hand om varorna innan de blir till avfall. Funktionellt svinn kan bli till en efterlängtad middag i ett hushåll som lever i matfattigdom, säger Ida-Lina Frisell Aasland, verksamhetschef på Maträtt och för Socialt Företagande på Räddningsmissionen.

Från flera håll upplevs det som att branschens vetskap om lagändringen är bristfällig, detta trots att en plan för implementeringen av de nya direktiven ska finnas på plats så snart som sista oktober.

Karin Bildsten som är hållbarhetsstrateg på Axfood, är själv initiativtagare till matsvinnsbaserade butiker.

– Att donera ätbara men osålda livsmedel till sociala organisationer eller matsvinnsbutiker är mycket mer hållbart och kostnadseffektivt, både för butiker och leverantörer, jämfört med att bekosta separation av förpackningar och betala dyra avfallskostnader.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094