23948sdkhjf

18 ton dumpat avfall på en månad – Vill nu lagföra förövarna

Sen årsskiftet har VA Syd ansvar för de gröna behållarna på återvinningsstationerna runt om i Burlöv och Malmö.

Det innebär att man också tagit över utmaningarna med dumpning av avfall. Bara i januari behövde VA Syd röja undan 18 ton grovavfall från de totalt 60 stationerna. Det handlar om allt från soffor, kylskåp, svarta säckar och byggavfall till trasiga leksaker. På en del platser fylls detta på i ungefär samma takt som man är på plats och städar, trots att många stationer töms och städas varje dag.

– I en del fall handlar det säkert om brist på kunskap. Men på de värst utsatta platserna upplever vi att det handlar om systematisk dumpning, säger Jenny Sponn, strategisk inköpare på VA Syd, i en kommentar.

I många fall är det uppenbart att det är avfall från företag och verksamheter som läggs bredvid insamlingsbehållarna.

För att komma till rätta med problemen samverkar avfallsbolaget med kommuner och fastighetsägare för att gemensamt arbeta med information och smarta tjänster som leder till att dumpningen minskar. Även kommunpolisen är en viktig samarbetspartner.

En åtgärd som vidtagits är att montera en övervakningskamera på en av stationerna i Malmö. Med hjälp av den VA Syd och polisen lyckats fånga ”dumpare” på bild och därmed kunnat polisanmäla. Förhoppningen är att dessa ska lagföras under februari och att det i så fall ska ha en avskräckande effekt på de som medvetet använder stationerna på ett felaktigt sätt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063