Sopbilen som utmanar från sidan
Vi intervjuar försäljningschef Fredrik Börjesson någon vecka efter utställningen. Vi kan väl konstatera att den nya bilen så här långt fått ett bra mottagande.
- Absolut, det blev knappt en lugn stund under de två dagarna. Väldigt många var väldigt intresserade av att få veta mer om bilen, konstaterar Börjesson.
Ok, men vad är det då som gör den så intressant?
- Många aktörer har under en period nu sökt efter en annan sorts flexibilitet än vad som funnits på marknaden så här långt. Bland annat pratas det mycket om säkrare sätt att hantera soptömning längs med våra vägar och där har den sidlastande bilen en del tydliga fördelar, fortsätter han.
Ett viktigt inslag i säker soptömning är förstås förarnas egen säkerhet.
- Bilen är högerstyrd och man stannar precis vid kärlet. Föraren går ur hytten på samma sida som kärlen står, går ca två meter, hänger på kärlet och ställer sedan tillbaka det. Med andra ord är föraren aldrig ute i trafiken och går. På flera vägsträckor använder man av säkerhetsskäl TMA-fordon bakom sin baklastande sopbil. Detta medför ökade kostnader för insamling samt en ökad miljöpåverkan. Sitter man på vänstersidan och kör så måste man gå runt bilen för att hämta kärlet och det är inte säkert på 90-vägar. Dessutom är det tidsödande, säger Fredrik Börjesson.
Bilen har också en säkerhetsfunktion tänkt för tömning i mörker.
- När man kör på trottoarer och cykelbanor, eller på vägar där gång- och cykeltrafik förekommer och det är mörkt, så finns det en risk att föraren blir påcyklad. Vi har försett bilen med en varningsfunktion i form av ett rött, blinkande ljus som projiceras på marken.
En orsak till det stora intresset är ju införandet av fastighetsnära insamling av hushållens förpackningar som ska vara fullt utbyggd till 2027. Många kommuner funderar nu som bäst på vilket system man ska välja.
- Bilen är inte per definition en fyrfacksbil, men det finns fyra fack och man kan hantera fyra fraktioner om man vill. Men man kan också tömma fyra singelkärl samtidigt, om man till exempel har separata kärl för glas, metall, plast och papper. Delade kärl kan också tömmas, och det går även att tömma ett fyrfackskärl. Sammantaget ger detta en stor flexibilitet som inte funnits tidigare, säger Börjesson.
Bilen är modulärt uppbyggd vilket ytterligare ökar flexibiliteten.
- Som ”standard” är bilen uppbyggd med två fraktioner bak och två fram kan man säga, men om man vill så går det att köra den främre behållaren som en fraktion och göra en trefacksbil. Jag vill också passa på att påpeka att bilen är helt och hållet utvecklad i Sverige, eller som vi säger: ”Made in Småland”, tillägger Fredrik Börjesson.
Det är inte bara i Sverige som intresset är stort för den nya bilen.
- I Danmark har man tio fraktioner i delade kärl. Två eller tre delade kärl står vid tomtgränsen och sen har man ett antal små behållare för batterier, lampor etc. Vanligen tömmer man ett delat kärl i taget i bakänden på en konventionell sopbil, men med den här bilen så kan de tömma två delade kärl samtidigt. Så intresset från vårt södra grannland är stort, konstaterar Fredrik Börjesson och fortsätter:
- Det har ju i princip bara handlat om fyrfackslösningar de senaste tio åren, men nu känns det som att det öppnas upp för andra, flexibla lösningar. I Hudiksvall har man till exempel valt att bygga sin insamling runt vår nya bil. Deras lösning består av ett fyrfackskärl och ett delat kärl, plus ett singelkärl. Det har inte gått att göra så tidigare, avslutar Fredrik Börjesson.
Fakta Joab FNI-4:
Sidlastande flerfraktionssopbilspåbyggnad
4 fraktioner
2st 2,5m3 fack
1st 5,5m3 fack
1st 10m3 fack
Modulärt uppbyggd vilket gör att man bygga den med 1 till 4 fraktioner.
Kort totallängd då den saknar överhäng.
Leveranstid ca 9 månader.