23948sdkhjf

Hästgödsel deponeras - dyrt för ägarna

Hästgödseln från många stuterier och hästanläggningar hamnar allt som oftast på soptippen för deponering. Ett dyrt alternativ för ägarna. Det billigaste sättet är, enligt Magnus Hammars examensarbete vid JTI i Uppsala, at se till att den sprids på åkermark.
Idag utgör gödselhanteringen en väsentlig kostnad för många hästanläggningar, vilket är av stor vikt ur företagsekonomisk synvinkel. I Magnus Hammars examensarbete framgår det att det billigaste alternativet är att se till att härtgödseln återförs till åkermark. Att transportera gödseln till övrig användning (exempelvis vid rening av oljeförorenade jordmassor) är i genomsnitt mer än dubbelt så dyrt. Allra dyrast är det att deponera gödseln, vilket i vissa fall kan kosta upp till sju gånger så mycket.
Förutom det faktum att det är mest ekonomiskt att lämna hästgödseln för spridning på åkrarna, är det också bra för miljön om växtnäringen i gödseln kommer till nytta. Deponering av organiskt avfall, som hästgödsel, kommer att bli förbjudet 2005. De flesta lantbrukare vill dock inte ha okomposterad gödsel på sina marker. På JTI- Institutet för jordbruks- och miljöteknik, har man testat en metod för snabbkompostering av hästgödsle. Studien visar dock att det blir en hög kostnad för en normalstor anläggning, därför borde fler små anläggningar gå ihop om en så kallad gemensam kompostvändare.
Mer info: www.jti.slu.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078