23948sdkhjf

Ökat miljöansvar för EU-företag

EU-kommissionen antog igår ett förslag till skärpt lagstiftning då det gäller verksamhetsutövarens skyldigheter att sanera den miljö de förstört eller förorenat. Detta är ett första steg för att lagfästa betsämmelser om miljöskador på EU-nivå.
- En hörnsten i EU:s miljöpolitik är bland annat att den som förorenars ska betala. Medlemsstaterna måste kunna ta itu med miljöskadorna och agera med gemensamma bestämmelser om vem som är ansvarig, vilka skador som omfattas och vem som ska bära kostnaderna, förklarar Margot Wallström lagförslaget.
Direktivet är tänkt att innefatta de företag som genom utsläpp orsakar vattenföroreningar, skadar den biologiska mångfalden eller förorenar marken. Den som bedriver farlig eller potentiellt miljöfarlig verksamhet ska hållas ansvarig för att städa upp efter sig.
Det är de olika medlemländernas myndigheter som ska bedöma hur allvarlig miljöförstöringen är och också ge råd om vilka metoder som lämpar sig bäst för sanering av den förstörda marken.
Förlsget läggs fram vid rådets miljömöte i mars 2002. När och om direktivet antas ska länderna införliva det i sin nationella lagstiftning inom två år. Ingen retroaktiv bestraffning kommer att ske.
Läs mer på: http://europa.eu.int/rapid/start/cgi/guesten.ksh?p_action.gettxt=gt&doc=IP/02/127/0/RAPID&lg=SW

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.297