23948sdkhjf

Kvalificerad återvinning hos Isover

Ända sedan 1933 har det tillverkats isolering till svenska byggnader och installationer i skånska Billesholm. Varje år produceras 50000 ton glasullsisolering hos företaget Saint-Gobain Isover AB (tidigare Gullfiber). Av dessa producerade ton, kommer sjuttio procent av innehållet i glasullen från återvunnet hushållsglas, med viss inblandning av bilruteglas. Ungefär var tredje flaska som de svenska hushållen lämnar till återvinning blir till ny isolering.
- Vi har lagt ner mycket jobb på just återvinning av glasullen, både från produktionsspill och externt material från till exempel byggen och rivningar, berättar Bengt Elmquist, teknisk chef på Isover. Bland annat har vi vår Oxymelt, där vi smälter om gammal glasull till ny råvara. Omkring 4000 ton om året går genom ugnen, berättar han.
Oxymelten, den ugn som smälter om glasullen till ny råvara, byggdes 1994, och har en central roll i Isovers miljöarbete.
När Recycling vandrar runt på fabriksområdet, tillsammans med Elmquist och miljösamordnare Klas Partheen, syns det att Isover kommit långt i sitt miljöarbete.
- Vi har gjort tre prioriteringar i vårt miljöarbete, berättar Klas Partheen. Energianvändning, avfall till deponi och transporter, är alla områden som står i fokus.
- Saint-Gobain sätter säkerheten främst, därefter kommer miljön, säger Bengt Elmquist. Men det är saker som i och för sig går hand i hand.
Men innehåller inte er isolering formaldehyd, det låter ganska giftigt?
- Nej, glasullen vi levererar består av glastrådar, bakelit som bindemedel och en liten mängd mineralolja som dammbindare. I bakelitråvaran finns bland annat formaldehyd, men i samband med härdningen bildas plasten bakelit. Den färdiga produkten har mycket låga emissioner, berättar Partheen.

Alla transporter har minskats tack vare att isoleringen komprimeras innan den packas. Detta medför att en lastbil istället för två, rymmer hela volymen.
- Dessutom minskar vi våra avfallsmängder till deponier, eftersom vi använder en hel del själv i vår Oxymelt. Vi bedriver också försöksverksamhet att ta tillbaka en hel del av den isolering som blir kvar från byggen, säger Partheen.
I fabriken i Billesholm arbetar man också med biologisk rening av rökgasutsläpp. Processvattnet recirkuleras inom fabriksområdet i slutna system och elström och naturgas används vid tillverkningen. Förpackningarna har utvecklats och ska underlätta såväl transporter som hantering. Till emballage använder Isover återvinningsbar polyeten.
De två vita skorstenarna som höjer sig högt upp i luften spyr ut en tjock vit rök.
- Det mesta som kommer ut ur skorstenarna är vattenånga. Naturligtvis är också en del andra utsläpp, men gränsvärdena är något som är under stark översyn av Länsstyrelsen, berättar Elmquist.

300 miljoner Euro, så mycket avsätter koncernen varje år för forskning och utveckling, både på produkterna men också för miljön.

Martin Dyberg
Faktaruta Isover:
Saint-Gobain Isover AB tillhör den globala koncernen Saint-Gobain med huvudsäte i Frankrike. Svenska huvudsätet finns i Billesholm, strax utanför Helsingborg. Isover tillverkar och marknadsför isolerprodukter för byggsektorn, konsumentmarknaden samt VVS-, industri-och OEM-sektorn. 1933 startade Billesholms Glasulls AB som sedermera blev Gullfiber och Isover.

Isoleringsspill kommer till nytta!
Företaget Retisol AB startade i februari i år. Retisol AB återvinner glasullsspill som annars bara hade gått till deponi eller kastats iväg.
Med en mobil anläggning åker Retisol runt till trähusfabriker och river deras glasullsspill till lösull, som sedan ska kunna användas till bland annat isolering av vindbjälkslag.
- Vi vill även i framtiden åka ut på byggarbetsplatser och samla in deras spill, men där är ännu lite jobb att göra, så att insamlingen blir korrekt, säger Per Wulff, en av männen bakom företaget Retisol.
Istället för att allt gammalt spill skickas till Isovers fabrik i Billesholm kan Retisol köra och lämna den nyrivna lösullen hos Isovers olika lösullsblåsare som finns runt om i landet.
- På så vis sparar vi in på onödiga transporter och minimerar påverkan på miljön. Eftersom det finns ett stort antal glasullsblåsare utplacerade runt om i landet är det lättare att samla in större mängder i en region, menar Wulff.Den mobila anläggningen har konstruerats av Retisol själv, med vissa modifieringar under tiden, då nya idéer har dykt upp.När Retisol ankommer till trähusfabrikerna kopplas anläggningen, som drivs av el, in. Den körs av en person och en annan matar in glasullspillet.

Martin Dyberg

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094