23948sdkhjf

JA - till begränsat undantag för MOX-bränsle

Regeringen beviljade den 20 december Oskarshamns kärnkraftverk tillstånd till att få använda en begränsad mängd så kallad MOX-bränsle, allt för att OKG ska ha möjlighet att ta hand om de rester av upparbetat svenskt kärnbränsle som man äger och som förvaras i Storbrittanien.
MOX-bräsnle är ett kärnbränsle med inblandning av plutonium.
- Sedan mitten av 1980-talet har Sverige haft principen att använt svenskt kärnbränsle inte skall upparbetas utan direktdeponeras i Sverige, kommenterar miljöminister Lena Sommestad. Vi har dock ett moraliskt ansvar för att ta hand om de rester som den politik som fördes på 1970-talet har medfört, menar miljöministern vidare.
Statens kärnkraftsinspektion, SKI, har tillstyrkt ansökan med motivering att det bästa alternativet under överskådlig framtid står till buds ur säkerhets- och ickespridningssynpunkt.
Regeringen anser att lagring av separat plutonium är säkerhetspolitisk synpunkt olämpligt. Det finns alltid risk för att material som kan användas till kärnvapen kan komma på avvägar och därför tycker regeringen att man inte ska kunna lagra plutonium i lager utan förstöra det på ett oåterkalleligt sätt.
Källa: Miljödepartementet

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109