23948sdkhjf

Energiministern besökte Energiting

För femte gången arrangerade Energimyndigheten, Mälardalens högskola och Eskilstuna kommun Sveriges Energiting. Men det vara första gången som den ansvarige energiministern besökte seminariet. Leif Pagrotsky talade om Sveriges vilja att skapa möjligheter för mer förnybar energi så att Barsebäck kan stängas någon gång i framtiden.
- Kärnkraften ska bort och Barsebäck II ska stängas, men det måste göras med förnuft, sa Pagrotsky.
Energiministern betonade vikten av säker och miljövänlig elproduktion, effektivare energisatsningar och införlivande av ny teknik.
- Jag vill att vi ska ta ett helhetsgrepp på kärnkraftsavvecklingen, något som inte tidigare gjorts, menade han. Vi hoppas mycket på en bra uppgörelse med centern och vänsterpartiet. Specielle utredaren Bo Bylund (generaldirektör på Banverket reds.anm) ska få med sig en stängning av Barsebäck i sitt uppdrag. Dessutom vill jag att varje konsument ska kunna få en elräkning som visar på den faktiska förbrukningen.

Leif Pagrotsky redogjorde också för sin vision på energiområdet. Långsiktighet är en viktig parameter av avvecklandet ansåg han:
- Vi måste behandla Barsebäck i ett sammanhang, se att det är felplacerat och inse att det ska stängas först, då får vi en långsiktighet. Vi vill sätta upp väldigt bestämda ramar för detta. Jag som närings- och energiminister måste finna den nyckel som kan låsa upp den största låsningen nämligen energimarknaden, att skapa stabila förutsättningar för konkurrens och få en moderna bransch är viktigt. En tydlig långsiktighet och skapande av en bra energimarknad tror jag är viktigt för framtidens energipolitik.

Moderatorn Britt-Marie Mattsson ställde frågan om hur man skulle kunna vända på det negativa opinionsläget (för framförallt vindkraften)?
- Opinionsläget svänger fram och tillbaka, men allting måste bygga på långsiktighet. Politiken får inte vara flöjelaktig, utan måste vara tydlig, svarade Pagrotsky.
Efter näringsministerns inledningsanförande hölls en debatt mellan Lars Frithiof, vd på Sydkraft, Thomas B Johansson, professor på Lunds Universitet, Maria Wetterstrand, språkrör för Miljöpartiet samt s-riksdagsledamoten Nils-Göran Holmquist. Mycket av debatten kom att handla om de alternativa energikällorna såsom vindkraften, vattenkraften, och bioenergin men också naturgasens och andra alternativa drivmedel.
- Vindkraften är inte allt, den kan bara marginellt påverka energiomställningen. Istället ska vi satsa på vattenkraften, en säker kärnkraft, nya alternativa bränslen till exempel ett naturgasnät, för att minska CO2—utsläppen, sa Sydkrafts vd Lars Frithiof.
- Bioenergins möjligheter och potential är outnyttjad och förbisedd. Måste skapas konkurrenskraft för att utnyttja den teknik som finns, sa Thomas B Johansson.
- Vi kan vara ett föregångsland och bli självförsörjande på förnybar energi. Jag tror att detta med energieffektivisering kan göra att vi blir självförsörjande, menade Maria Wetterstrand. Vi måste minska vår elanvändning, effektivisera för att nå en energihållbar utveckling. Dessutom måste vi ta bort den direktverkande elen som värmekälla.
Hon fick medhåll av Nils-Göran Holmquist:
- Tycker inte vi ska ha direktverkande el. Vi måste finna mer och bättre miljöekonomiska källor. Vi måste ändra vårt beteende.

Martin Dyberg

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078