23948sdkhjf

BT Kemi i Teckomatorp:Sanering i 30 år - nu blir det rekreationsområde!

För trettio år sedan uppdagades det att företaget dumpat och grävt ner växtgifter i stora tunnor och fat på fabriksområdet. Konsekvenserna av detta lever kvar än idag.
- Det är mycket smärta förknippat med BT Kemi här i samhället, berättar Sven Åberg, projektchef för efterbehandlingen av BT Kemiområdet i skånska Teckomatorp.
Stora mängder klorfenoler och fenoxysyror finns kvar i marken på det 18 hektar stora området. Föroreningarna är kartlagda men det återstår fortfarande mycket arbete innan den slutliga efterbehandlingen kan inledas.
Dåtidens miljöteknik och saneringsmetoder var inte lika effektiva som idag. Det har gjorts massor av saneringsarbete men det är fortfarande mycket kvar att göra.
- BT kemifabriken var en gammal sockerfabrik som man använde för framställning av växtgifter. Idag är fabriken sprängd men minnena lever kvar, berättar Åberg.
Det började redan 1965 då Bönnelyche & Thuröe, flyttade sin produktion av växtgifter från Malmö till Teckomatorp. 1971 köps BT av Kemisk Vaerk i Köge. Efter köpet skapas namnet BT Kemi. Redan samma år börjas det grävas ner gifttunnor inne på fabriksområdet innehållande restprodukter. Ingen får veta någonting.
Men dålig lukt börjar sprida sig och 1975 grävs drygt 200 gifttunnor upp och först då kommer lokalbefolkningen till tals. Produktionen stoppas och skadestånd döms ut. 1978 gör staten det första försöket till att sanera området.
Idag har Svalövs kommun tillsammans med Länsstyrelsen och lokala politiker inlett projekt Efterbehandling. Arbetet har varit omfattande. Många undersökningar är gjorda för att kunna bilda sig en uppfattning om vad som finns i marken.
- Vi samlar in allt material som finns, värderar det och informerar sedan befolkningen. Vi tror det är oerhört viktigt att inte mörka något om vad vi gör och vad som händer, berättar Sven Åberg. Redan har vi hållit ett informationsmöte, och ett till är planerat till hösten. Dessutom har vi sammanställt utställningen i Torgskolan. Här finns allt från pressklipp, gamla bilder, en modell av den gamla fabriken och en mängd informationsmaterial kring BT Kemi. Vi försöker också svara på alla frågor professionellt. Om vi inte kan svaret direkt låter vi en expert svara på frågan, allt för att kunna vara trovärdiga, menar Åberg.
- Projektet är indelat i tre olika delar; den tekniska saneringen, informationshanteringen, som är oerhört viktig, detta är fortfarande känsligt i samhället och vi vill ge så mycket korrekt information som möjligt, säger Åberg. Den tredje delen i projektet är att Teckomatorp som tätort åter kan börja växa. Utvecklingen har stannat mycket beroende på detta, anser Åberg. Teckomatorp har en fantastisk potential.
Projektgruppen har intervjuat en mängd personer. Både dem som arbetat på BT Kemi men också alla dem som har något att berätta om företaget. Man har sammanställt allt material och gått väldigt noga och försiktigt fram. Respekten för de som fortfarande inte kan tala om detta har varit stor.
- Det är något vi får acceptera, säger Sven Åberg. Många vill inte prata om BT Kemi. Det river upp för mycket känslor och sår.

Projektgruppen har spekulerat i att efterbehandlingen kan komma att kosta omkring 50-200 miljoner kronor. Arbetet kommer ta 2-3 år, allt beroende på olika restriktioner.
Som konsult är Sweco Viak anlitad. En del av området är färdigsanerat. Men fortfarande återstår det mycket. Man försöker begränsa att föroreningarna ska nå ut till tätortens livsnerv, Braån. Sven Åberg betonar att det är viktigare hur den omgivande miljön mår, än människors hälsa, under saneringsarbetet.
Undersökningar har visat att genomsläppligheten är begränsad.
- Vi ska ta upp, rena och återföra. Med hjälp av dagens avancerade miljöteknik och den kunskap som finns idag kan vi rena jorden och återföra den igen, berättar Sven. Provgropsinventeringen startade i juli i år. Det grävdes omkring 25 gropar på olika djup och jordprover togs och är nu på analys. Våra undersökningar bekräftar våra tidigare misstankar om var föroreningarna finns, men det går inte att säga exakt. Konsulten har lagt pussel; men det har inte dykt upp ämnen som vi inte tidigare känt till, säger Sven Åberg.
Kraven på renhet varierar lite. Ytligt accepteras väldigt låga halter av föroreningar medan man längre ner i marken kan acceptera högre halter.
För att visa att man menar allvar och verkligen vill få rent i marken runt det gamla fabriksområdet har kommunen tillsatt en egen kommunal organisation; ”Styrelsen för sanering av BT Kemi området”. Organisationen inrymmer både gamla som unga politiker, som har direkt anknytning till samhället. Det finns också redan tidigare nämnda projektgruppen som leder det dagliga arbetet. De i sin tur tar hjälp av ett beställarstöd som består av kunnigt folk från SGU (Sveriges Geologiska Undersökningar), Länsstyrelsen, kommunen, SGI och Naturvårdsverket. Dessutom ingår huvudkonsulten och en del andra konsultföretag i projektets organisation.
- Vi har väldigt stor nytta av politikerna i informationsarbetet, säger Sven Åberg. Dessutom kommer många kloka idéer från styrelsen.
När efterbehandlingen är klar vill man göra ett rekreationsområde av det norra fabriksområdet. Det anser Sven Åberg vara en bra idé.
- Det är en vacker miljö med Braån och fina ängar.På den södra delen planeras ett mindre industriområde, anpassat för små verkstäder och kontor.
Men innan detta är klart återstår massor av arbete, både av fysisk och psykisk karaktär…
´
Fotnot: Vill du läsa mer om BT Kemi Efterbehandling kan du gå in på deras hemsida: www.svalov.se. Där finns länkar till projektet. Annars går det bra att besöka Torgskolan i Teckomatorp och titta runt på utställningen.

Martin Dyberg

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079