23948sdkhjf

Återvinningsforskare skapar nätverk

Sverige behöver en paraplyorganisation för återvinningsfrågor anser IVL Svenska Miljöinstitutet. Just nu förbereder Jan-Olov Sundqvist, avfallsforskare på IVL, en rundringning till olika forskningsinstitutioner, myndigheter och organisationer.
- I Sverige förekommer det många olika lokala eller regionala centra för forskning inom återvinning. Men det saknas en stark koppling mellan dessa, och de flesta arbetar isolerade ifrån varandra, menar Sundqvist. Vi vill se om det finns något intresse för en sådan här ”företeelse” som vi valt att döpa detta projekt till. IVL vill utveckla en sammanhållande ”paraplyorganisation” för återvinningsforskning i Sverige, med arbetsnamnet Svensk Återvinningsforskning.
Närmast runt SÅF kommer det finnas olika lokala och regionala centra, nätverk och andra aktörer inom forskningsområdet. Dessa aktörer ska arbeta fristående från SÅF, men kan via SÅF ha en inkörsport till nya kontakter och ny kunskap. Dessutom ska företag, intresseorganisationer, Naturvårdsverket och andra statliga myndigheter finnas i SÅF:s närhet.
Bakgrunden till att IVL vill skapa en gemensam forskningsplattform, är att det på flera ställen förekommer lokala eller regionala centra eller nätverk för forskning inom återvinning, med ett starkt privat företag och/eller en kommun som intressent. Till denna ”flora” kommer forskningsinstitut, universitet, högskolor och avfalls- och återvinningsföretag som själva bedriver forskning. Dock är kopplingen mellan de olika intressenterna vag eller obefintlig. Den ena vet inte vad den andre gör. Genom att skapa SÅF vill IVL också få ett aktivare näringsliv.
- Vi vill inte ha några förutfattade meningar om hur detta ska se ut. Bakgrunden är att avfallsforskningsrådet inte längre finns till, och att behovet av ett gemensamt forskningsnätverk, är stort, säger Sundqvist. Här ska man kunna hitta vilka projekt som pågår och se var kunskapen finns. Genom ett sådant nätverk kan också forskningen bli bättre.
IVL anser att risken är stor att Sverige förlorar den kunskap som byggts upp, när kopplingen mellan olika forskare och projekt är så dålig.Syftet är att SÅF ska bli ett nätverk och fungera som en paraplyorganisation för alla de aktörer som forskar inom återvinningsområdet. SÅF ska ha uppgiften att utveckla nätverket och förmedla kunskap och kontakter. SÅF ska också verka för branschöverskridande verksamheter och vara ett sorts mötestorg för företag, myndigheter och forskare.
- Inom några år är många inom avfallsbranschen redo för pension, och det kommer ske en generationsväxling. Det händer mycket inom avfallsområdet och då är det viktigt att den kommande generationen avfallsforskare ska kunna, genom dokumentation, veta vilka projekt som lyckats och vad som gått fel för oss i vår forskning, menar Jan-Olov Sundqvist.

Det är meningen att man under 2004 ska kunna göra en försiktig uppstart av nätverket, med ett par aktörer från både näringsliv och myndigheter, uppknutna till projektet.
Martin Dyberg
Fakta:
Närmast runt SÅF finns olika lokala och regionala centra, nätverk och andra aktörer inom forskningsområdet. Dessa ska arbeta fristående från SÅF, men har en inkörsport till nya kontakter och kanske också ny kunskap. Ytterst finns företag, intresseorganisationer, Naturvårdsverket och andra statliga myndigheter. Även olika tänkbara avnärmare bör vara med till exempel cementindustri, byggnadsindustri, Vägverket, energibolag, pappersindustri, plastindustri, metall- och skrotindustri med flera.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062