23948sdkhjf

Global miljökonvention förbjuder kemikalier

I mitten av maj trädde Stockholmskonventionen i kraft och blir därmed ett globalt bindande avtal. Stockholmskonventionen antogs i Stockholm 2001 och är historisk eftersom det är den första globala miljökonvention som samlat behandlar handel, produktion, utsläpp och avfall av farliga kemikalier.
– Det är mycket tydligt att ett globalt samarbete är viktigt när det gäller denna grupp av gränsöverskridande miljögifter, säger miljöminister Lena Sommestad. Det räcker inte att vi i Sverige förbjuder och begränsar utsläppen när det pågår en storskalig spridning av kemikalier.
Genom konventionen förbjuds eller begränsas i ett första steg tolv mycket farliga kemikalier som är långlivade, giftiga och kan ackumuleras i levande organismer så kallade POPs. Till exempel gäller konventionen DDT, PCB och dioxiner.
Sverige ratificerade konventionen 2002 och totalt har 151 länder och EU undertecknat konventionen och av dessa har 59 länder ratificerat avtalet.
– Vi i Sverige bidrar med en miljon kronor till sekretariatet för Stockholmskonventionen. Detta kommer avsevärt att underlätta för ytterligare länder att genomföra konventionen, tror miljöministern.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11