23948sdkhjf

Dioxinkunskap gav miljöpris

Miljöforskaren och professorn i kemi vid Umeå universitet, Stellan Marklund, får årets ÅForsk-pris på 100 000 kronor. Hans forskning kring dioxiner och avfallsförbränning har fått genomslag över hela världen. Med över trettio års erfarenhet av avfallshantering vågar han sticka ut hakan och säga att kompostering är det sämsta sättet att hantera avfall och att komposter är en tickande bomb i samhället.
Dioxiner anses vara det giftigaste ämnet som skapats av människor. Exakt hur farliga de är, vet man inte säkert, men det har visat sig att det är cancerframkallande.
Redan i början av 70-talet upptäckte Marklund och hans kollegor vid universitetet att dioxiner är en biprodukt som skapas vid avfallsförbränning. Idag vet man att dioxiner bildas när organiskt material förbränns tillsammans med material som innehåller klor.
– Dioxiner är nog det första ämnet där vi kemister kunnat förutse hur farligt det var innan det skedde någon miljökatastrof eller innan vi ens sett några effekter i naturen. Därför kan man säga att dioxiner gjort mer nytta än skada, trots att de är så giftiga, förklarar Marklund.
Dagens kraftigt begränsade utsläpp i kombination med ett väl utbyggt fjärrvärmesystem i Sverige gör att Stellan Marklund anser att väl skött förbränning är den bästa metoden att hantera avfall.
– I miljösammanhang har förbränning alltid klingat dåligt medan kompostering setts som naturligt. men kompostering är den sämsta av alla metoder eftersom det inte är bra för miljön att samla ihop material i hög och vänta på förmultning. Dagens förbränningsmetoder är å andra sidan miljöanpassade, utsläppshalten av organiska ämnen har minskat och tack vara ett väl utbyggt fjärrvärmesystem är återvinningsgraden över 90 procent, berättar Marklund.
Miljöpriset delas ut vid en ceremoni i Umeå under hösten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079