23948sdkhjf

Giftfri vardag kräver långsiktigt arbete

Farliga ämnen i varor är ett växande problem. Det är en viktig slutsats som Kemikalieinspektionen fått bekräftad under arbetet med handlingsplanen för en giftfri vardag som pågått under 2011 och 2012. Vi vet också att våra livsmedel och vårt dricksvatten behöver skyddas bättre och att barn och unga behöver skyddas eftersom de är särskilt känsliga för påverkan av kemikalier, skriver Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande. Handlingsplanen är ett uppdrag som Kemikalieinspektionen fått från regeringen för åren 2011-2014 och som man nu delrapporterar om.
Tack vare satsningen på giftfri vardag så har Kemikalieinspektionen under 2011 och 2012 kunnat utöka antalet inspektioner som gäller farliga kemiska ämnen i varor. Inspektionerna på plats hos företag i landet har femdubblats och vi har kraftigt ökat antalet analyser av farliga ämnen i leksaker, hemelektronik och andra varor.

- I våra kontroller har vi sett att i 10 procent av undersökta varor är halten av farliga kemikalier högre än vad som är tillåtet. Leksaker och hemelektronik tillhör de varugrupper där vi oftast hittar förbjudna halter av farliga kemikalier. Eftersom barn är mer sårbara än vuxna är det särskilt olyckligt. Våra inspektioner visar också att många företag inte har tillräcklig kunskap om de regler som gäller, säger Kemikalieinspektionens generaldirektör Nina Cromnier.

KemI har också kunnat lägga större resurser på EU-arbetet. I och med det har Sverige blivit ett av de EU-länder som lämnat flest underlag till regler som ska förhindra att människor i sin vardag utsätts för hälsofarliga kemikalier.

KemI har kunnat arbeta mycket mer med att ta fram och sammanställa ny kunskap inom viktiga områden för att utveckla EU-lagstiftningen. Kombinationseffekter, hormonstörande ämnen och nanomaterial är de viktigaste.

- Vi vill fortsätta utveckla EU:s kemikalielagstiftning med förslag om förbud och andra åtgärder mot farliga ämnen och skärpa lagstiftningen för att skydda människa och miljö. Lagarna ska ta hänsyn till hormonstörande effekter, kombinationseffekter och risker med nanomaterial. Det är ett långsiktigt arbete som behöver fortsätta även efter handlingsplanens slut 2014. Med det stora varuflödet vi har idag och de nya regler som tillkommer så behöver även tillsynen vara fortsatt stark, säger Nina Cromnier.
KemI arbetar för att företag och offentliga verksamheter väljer bort kemikalier och varor som innebär risker innan lagstiftningen ställer krav. Leksaks-, textil och kosmetikaföretag har i dialog med KemI satt mål som går längre än vad lagstiftningen kräver idag.
Idag överlämnar så Kemikalieinspektionen en halvtidsrapport till regeringen för uppdraget Handlingsplan för en giftfri vardag. I rapporten talar KemI om vad de gjort de senaste två åren inom ramen för handlingsplanen. De talar också om vad de ser för nödvändiga insatser i framtiden. Skyddet av barn har löpt som en röd tråd i arbetet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125