23948sdkhjf

Ökad sysselsättning i miljöteknikbranschen

Sysselsättningen i miljöteknikbranschen, så som den traditionellt definieras, har under en femårsperiod ökat med 10 000 anställda eller 15 procent i Sverige. Det visar en färsk rapport från VINNOVA.
Samtidigt visar en annan studie från VINNOVA att många stora företag utanför den traditionella miljötekniksektorn arbetar aktivt med att minska sin miljöpåverkan och ta tillvara affärsmöjligheter inom miljöteknikområdet.

Sysselsättningen i miljötekniksektorn har ökat med 15 procent på fem år, från omkring 65 000 anställda till 75 000. Det framgår i VINNOVA-rapporten ”Företag inom miljötekniksektorn 2007-2011” som presenterades vid seminariet ”Miljöteknik och miljöinnovation i Sverige - Trender, förnyelse och sysselsättning”.

Det handlar här om miljöteknikbranschen enligt en traditionell definition och som inkluderar företag som arbetar med bland annat vatten- och luftkvalitet, förnybara energikällor och avfallshantering. Flest anställda, 22 procent, finns i konsultföretag och näst flest finns inom energi- och resursåteranvändning. I övrigt finns många anställda inom vattenkvalitet, energi och avfallshantering. Miljöteknikbranschen, så som den definierats i studien, utgörs av 1571 företag med en sammanlagd nettoomsättning på 260 miljarder kronor.

Samtidigt finns det många företag även utanför den traditionella miljöteknikbranschen som arbetar med miljöteknik. Rapporten “Eco-innovative Measures in large Swedish Companies” beskriver hur 100 stora företag i elva branscher arbetar med miljöinnovationer. Studien visar att många av dessa företag arbetar aktivt med att minska sin miljöpåverkan och ta tillvara affärsmöjligheter inomiljöteknikområdet.

De flesta av de stora företagens miljöinnovationer är baserade på sådant som energieffektivitet, förnybar energi och material. Det handlar exempelvis om åtgärder när det gäller belysning, isolering av hus och lean produktion.

- Miljöteknik och miljöinnovation har stor potential att skapa tillväxt, exportmöjligheter och nya jobb,men behövs också för att möta globala miljöutmaningar och för att skapa en utveckling som är
långsiktigt hållbar. Det är därför ett viktigt område för Sverige att satsa på inför framtiden, säger Jonas Brändström, chefsstrateg på VINNOVA.

VINNOVA gör flera insatser för att stärka innovationskraften inom miljöteknikområdet. Bland annat ger myndigheten stöd till innovationsupphandling för att driva på utvecklingen av miljöteknik och stöd till utveckling av testbäddar. Det finns även ett program som stärker svenska aktörers nätverk när det gäller internationellt forsknings- och utvecklingssamarbete för miljöinnovationer.

Studien ”Företag inom miljötekniksektorn 2007-2011” har genomförts av IVL Svenska Miljöinstitutet, Sustainable Business Hub i Malmö och konsultföretagen Addendi och Okatima i samarbete med VINNOVA. Rapporten ”Eco-innovative Measures in large Swedish Companies” har genomförts av forskare på Chalmers.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062