23948sdkhjf

Förorenad mark perfekt för energiskog

Resultat från ett nyligen genomfört EU-projekt visar att det går att minska risken för att föroreningar sprids i marken, genom att odla energiskog på de förorenade områdena. Kan energiskogen dessutom nyttjas som biobränsle kan utsläppen av växthusgaser tillika minska.


Bakom projektet Rejuvenate 2, står Statens geotekniska institut, SGI, som bland annat utfört fältstudier vid en gammal industrideponi i Blekinge, där slagg och schaktmassor från ett järnbruk deponerats.

Syftet med projektet har varit att undersöka om odling av energigrödor kan vara ett fungerande och lönsamt sätt att använda förorenad mark, som tidigare ansetts oanvändbar.

-Projektet har visat att det går att producera biomassa med tillräckligt hög avkastning för att vara en lönsam affär, säger miljökemist Anja Enell vid SGI. Detta förutsatt att upptaget av föroreningar är så pass lågt att grödan betraktas som en biobränsleprodukt och inte farligt avfall.

Att odla biogrödor på ett område där föroreningshalterna inte är så höga att de i dagsläget utgör någon akut hälso- eller miljörisk, skulle kunna skapa både ett ekonomiskt värde för området och vara till nytta för miljön i form av minskad spridningsrisk och lägre halter av föroreningar i marken, menar SGI.

I Sverige har studien finansierats av ÅForsk, Ångpanneföreningens forskningsstiftelse och Formas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078