23948sdkhjf

Riskbedömningsmetod av förorenad mark

Studier från Göteborgs universitet visar att det nu är möjligt att avgöra de verkliga riskerna med förorenad jord, på varje plats med en ny snabb metod.

Förenklade system med generella och även platsanpassade riktvärden kan inte alltid uppskatta den verkliga risken av föroreningar på platsen.

Riktvärdena tar inte hänsyn till giftigheten av föroreningarnas blandningar eller i vilken utsträckning gifterna tas upp av växter eller djur på platsen. Hur stor biotillgängligheten är beror bland annat på jordens egenskaper, skriver Chalmers i ett pressmeddelande.

Emily Chapmans vid Institutionen för biologi och miljövetenskap på Chalmers universitet har genom sina forskningsstudier i Göteborg och på Wofville i Kanada visat att en platsspecifik förenklad riskbedömning kan åstadkommas genom att använda en ”triad metod” där man bedömer riskerna på platsen med hjälp av tester i orörda jordprov från den förorenade platsen.

Triad metoden används för riskscreening av metallförorenad sur mark och tar hänsyn till föroreningarnas platsspecifika kemiska egenskaper, blandningar, samt giftighet.

-Med metoden kan man även urskilja effekter av föroreningarna genom att titta på aktiviteten av organismer i jorden från platsen, säger Emily Chapman och tillägger att riskscreeningsmetoden även skulle kunna användas för uppföljning och övervakning när man sanerar sur metallförorenad mark på plats.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062