23948sdkhjf

Tillsynskampanj om bygg- och rivningsavfall inleds

Fler bygg- och rivningsprojekt behöver minska sin mängd avfall och hantera sitt avfall bättre. Det är syftet med den tillsynskampanj som Naturvårdsverket och Boverket startat och ska driva under 2013.

Tillsynskampanjen ska ge byggnadsinspektörer och miljöinspektörer mer kunskap och konkreta tillsynsverktyg så att byggherrarna minskar mängden avfall, återanvänder mer material och sorterar avfallet bättre.

Det uppstår ungefär tio miljoner ton bygg- och rivningsavfall i Sverige varje år och cirka sex procent av detta är farligt avfall. Den allra största mängden avfall i Sverige är gruvavfall. Men om man räknar bort gruvavfallet så står byggsektorn årligen för ungefär en tredjedel av allt avfall som uppstår i landet och en fjärdedel av allt farligt avfall.
Byggandet ger därför en stor miljöpåverkan och orsakar ungefär en sjättedel av Sveriges utsläpp av klimatgaser. Cirka fyrtio procent av avfallet sorteras inte på plats innan det går till deponi eller annan behandling, om vi räknar bort jord- och muddermassor.

Det kommer att ges stöd och hjälp på olika sätt under kampanjen. Den består av seminarier och ett samverkansforum där goda exempel från olika myndigheter samlas. Där kan man hitta mer tillsynsvägledning på Naturvårdsverkets webbplats.

Den som deltar kommer få svara på en kort enkät före och efter tillsynskampanjen för att de som håller i den ska kunna se hur det har gått.

Naturvårdsverket och Boverket ordnar fyra seminarier där man får mer kunskap om var det finns farliga ämnen i rivningsavfall och hur det går att hitta bra tillsynsobjekt, Boverkets nya regler om rivningsavfall, samt hur man i övrigt använder den lagstiftning som finns på bästa sätt för att minska mängden avfall, öka återanvändningen och förbättra sorteringen.

Seminarierna äger rum följande datum:
Stockholm 8 oktober
Umeå 10 oktober
Göteborg 15 oktober
Malmö 17 oktober

Dessutom kommer de båda verken att ordna ett webbinarium (webb-seminarium) efter att dessa fyra seminarier gått av stapeln, som du kan delta i om du inte kan vara med vid något av dessa tillfällen.

Man har också skapat ett särskilt samverkansforum, där det finns checklistor och annat material som andra länsstyrelser och kommuner har använt vid sin tillsyn.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078