23948sdkhjf

Insamlingsmål – till vilken nytta?

Relativt ofta får vi på redaktionen oss tillhanda statistik över insamlade avfallsmängder, allt från metallförpackningar till matavfall. Insamlingsmålen ökar för matavfallet var det nu senast, lysande statistik och siffror och uträkningar och säkert inget att ifrågasätta kring vad som ligger bakom dem. Men jag menar att det som verkligen är intressant är vad vi verkligen återvinner.
Samla in är sin sak, en ack så viktigt del och en förutsättning för att vi ska ha något att återvinna förvisso, men jag tycker man sätter fokus på fel delar. Det är ju inte insamlingen som generellt ska öka, det är ju återvinningen (eller ännu hellre återanvändningen och minimeringen, men det kan ju vara svårt att återanvända vissa materialslag, när de väl blivit avfall) som ska ökas och accelereras för att kunna tillgodogöra sig miljönyttan till max.
Om vi sätter fokus på återvinningsmål istället för insamlingsmål, så kan vi lättare se vad som blir av det återvunna och insamlade materialet, och vi kan också i nästa led kommunicera ut på ett pedagogiskt sätt till medborgarna om vad som hänt med deras insamlade och källsorterade avfall.
Jag är medveten om att det idag finns både insamlingsmål och återvinningsmål på en del materialslag, men jag tycker vi kan slopa insamlingsmålet, det visar egentligen bara hur mycket som våra sopbilar transporterat till våra återvinningsanläggningar eller avfallskraftvärmeverk, den visar inget om vad som hänt med avfallet som källsorterats.
Tänk vad intressant det skulle vara att i framtiden kunna läsa att vi källsorterat till exempel 85 procent av ett visst materialslag, och att 83 procent av det materialåtervunnits och två procent har energiåtervunnits, då vet man mycket bättre vad som händer med det avfall, som vi faktiskt källsorterar, samlar in och till slut återvinner.
Jag bör väl tillägga, innan min mailbox blir alltför full av kommentarer kring denna ledare, att vi naturligtvis först ska se till att så lite avfall som möjligt uppstår, och att vi sedan återanvänder så mycket som möjligt innan vi återvinner det.
Till sist, vill jag önska alla läsare, prenumeranter och annonsörer och andra samarbetspartners en riktigt trevlig sommar och skön semester. Recycling är tillbaka med ett rykande färskt nummer 12 september, men innan dess möts vi väl på Hooks Herrgård för spel i Recycling Cup den 28 augusti?

Martin Dyberg
Chefredaktör
Recycling & Miljöteknik
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094