23948sdkhjf

Spillskyddstandard på gång

Nu startar SIS arbetet med att ta fram en nationell standard för systematiskt spillskydd. Det handlar om att minimera risker för människor och miljö vid oljespill och kemikaliespill som inträffar vid vanlig drift och vid olyckor.
Spill av olika ämnen som olja och kemikalier sker dagligen, både vid normal drift och vid tillbud och olyckor. Därför behöver företag som använder olja och kemikalier ha en god beredskap för att hantera spill i sin dagliga verksamhet. Beredskapen för spill berör både fasta och rörliga arbetsställen samt transporter till lands och till sjöss.

Riskerna vid tillbud är till exempel halkolyckor, brand samt frätskador och förgiftning av människor, djur och natur. Riskerna är desamma vid normal drift utan tillbud. Standarden som nu utvecklas kommer att ingå i serien för miljöledningssystem, ISO 14001.

Initiativet till arbetet kommer från näringslivet.
– SIS kontaktades i vintras av företaget Ikaros Cleantech AB som tillsammans med ett antal större industriföretag hade identifierat ett behov av formell standardisering inom området spillskydd, säger Anneli Rafiq, projektledare på SIS.

– Det är stora skillnader både nationellt och internationellt i tolkning och hantering av regler för spill hos både kontrollmyndigheter och företag. Interna rutiner för hantering av spill saknas ofta, konstaterar Anneli Rafiq.

En standard kan minska och förebygga både arbetsmiljörisker, brandrisker och miljörisker, samt slitage och kostnad i produktion. Spillskydd är viktigt ur många aspekter bland annat miljö, arbetsmiljö, brandskydd, samhällsrisk och produktionseffektivisering.
Den standard som nu skapas finner stöd i ISO 14001 Miljöledningssystem, en internationell standard och en självklar del i många organisationer.

Målgrupper för arbetet är bland annat drift- och säkerhetsansvariga personer inom industri och produktion, tillsynsmyndigheter, samt personer med miljö- och arbetsmiljöansvar inom organisationer.

- Arbetet berör många yrkeskategorier och olika branscher. Vi vill uppmana alla intresserade att ta chansen att påverka de riktlinjer som ska tas fram. Det är viktigt att vi får en bred förankring så att standarden blir etablerad på ett tidigt stadium, säger Anneli Rafiq.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094