23948sdkhjf

Gränsvärden för metaller i matavfall kan skärpas

Naturvårdsverket lägger inom kort fram en utredning i vilken de rekommenderar regeringen att skärpa gränsvärdet för metaller i matavfall som ska gå till återvinning.
Men förslaget får nu kritik från branschorganisationen Avfall Sverige, som anser att detta kan hota produktionen av biogas.
- Det kan ju helt enkelt bli brist på biogas, eftersom biogödseln uppstår samtidigt i biogasfabriken. Den måste ju tas om hand och det blir svårare med Naturvårdsverkets förslag, säger Avfall Sveriges vd Weine Wiqvist, till Sveriges Radio Ekot.
I produktionen av biogas, som idag görs av matavfall, blir biprodukten biogödsel. Men med skärpta regler för gränsvärdena av metaller i gödseln, menar Avfall Sverige, att lantbrukarna inte skulle kunna använda tillräckliga mängder av biogödsel på sina åkrar för att få den gödningseffekt de eftersträvar. Och om lantbrukarna inte vill använda biogödseln blir det också olönsamt att tillverka själva biogasen, menar Avfall Sverige.
Utredningen som ska bli klar och lämnas till regeringen i september undersöker bland annat hur fosfor från till exempel matavfall ska kunna återföras till kretsloppet, till exempel i form av gödsel på åkrarna, på ett bättre sätt. För att minimera skadliga metaller kommer man att föreslå en skärpning av gränsvärdena av oönskade metaller som till exempel kadmium.
- Vi kommer att föreslå strängare gränsvärden jämfört med idag. För att vi ska få ett långsiktigt, hållbart och resurseffektivt kretslopp för att på sikt minska tillförseln av oönskade ämnen till marken, säger Kerstin Åstrand, Naturvårdsverkets projektledare för utredningen, till SR Ekot.
- Vi tycker att det här är mycket allvarligt därför att man riskerar ju faktiskt medborgarnas förtroende, att det går förlorat, eftersom deras mycket idoga källsortering av matavfall blir meningslös,, säger Wiqvist vidare.
- Vi har förståelse för den kritiken för att det är ju problematiskt. Det är ju inte så att det här förslaget blir utan konsekvenser. Men vi håller på med en konsekvensutredning som vi kommer att presentera tillsammans med övriga rapporten den 5 september, säger Åstrand.
Källa: Sveriges Radio Ekot.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109