23948sdkhjf

Fyra av fem anser att klimatförändringen hotar mänskligheten

Klimatförändringen är ett allvarligt hot mot mänskligheten, anser fyra av fem svenskar. Det visar en ny Sifoundersökning som stiftelsen Global Challenges Foundation har beställt. Stiftelsens talesperson Margot Wallström vill nu att FN:s klimatpanel lyfter fram sannolikheten för de allra mest allvarliga klimatscenarierna.
– Det är viktigt att FN:s klimatpanel också fokuserar på sannolikheten för de mest allvarliga scenarierna. Först då får världens politiker ett tillräckligt bra beslutsunderlag i klimatfrågan, säger Margot Wallström, tidigare EU-kommissionär och talesperson för Global Challenges Foundation.

En ny undersökning, som Sifo har gjort på uppdrag av Global Challenges Foundation, visar att fyra av fem svenskar, 80 procent, betraktar klimatförändringen som ett allvarligt hot mot mänskligheten. Fler än sju av tio, 72 procent, anser att de politiska besluten i världen för att motverka klimatförändringen inte är tillräckliga för att avvärja risken för allvarliga klimatkatastrofer.

På fredag, den 27 september, presenterar FN:s klimatpanel, IPCC, sin nya utvärderingsrapport i Stockholm. I dag skriver den nybildade stiftelsen Global Challenges Foundations styrelsemedlemmar Laszlo Szombatfalvy, Margot Wallström och Johan Rockström på DN Debatt att klimatpanelen bör lyfta fram även de mest katastrofala klimatscenarierna i sin rapport.

– Det är oacceptabelt att enbart koncentrera sig på den mest sannolika utvecklingen. Många beslutsfattare är i dag inte medvetna om klimatriskernas verkliga dimensioner, säger Laszlo Szombatfalvy, grundare av stiftelsen Global Challenges Foundation.

I klimatpanelens förra utvärderingsrapport från 2007 stod det bland annat att den globala uppvärmningen med minst 66 procents sannolikhet blir mellan 1,4 och 3,1 grader Celsius, vid en ökning från nuvarande 400 till 450 miljondelar (ppm) växthusgaser. Däremot stod det ingenting om att sannolikheten för en uppvärmning med 4 grader eller mer, baserat på samma antaganden, är cirka 7,1 procent.

Global Challenges Foundation har tagit fram en global riskindikator för att belysa riskerna för katastrofer som hotar mänskligheten. Den första versionen av riskindikatorn riktar in sig på riskerna för farliga temperaturhöjningar och kommer att presenteras på fredag i Stockholm på ett seminarium med internationella riskspecialister och forskare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11