23948sdkhjf

Panta mera, mindre, eller inte alls?

För en eller några veckor sedan, inledde företaget SodaStream en kampanj som skulle syfta till att utmana insamlings- och återvinningsföretaget Returpack i ett rap-battle. Som de flesta känner till som sett TV-reklam, så är Returpacks ”Pantamera”-låt numera ett välkänt inslag i TV-marknadsföringen, där de genom att anlita kända artister som framför Pantamera-budskapet, vill öka insamlingen och därmed pantningen av alla de aluminiumburkar och PET-flaskor som vi konsumerar idag.
SodaStream, vill att folk slutar köpa buteljerat kolsyrat vatten, och kolsyrar hemma i stället. Ganska naturligt eftersom de vill tjäna pengar på sina maskiner. Det spar miljön och minskar på så sätt också återvinningsbehovet, menar de. De säger i ett pressutskick: ”Att panta är bra men att panta mindre är helt enkelt bättre”.
Nu tar man det hela ytterligare ett steg längre, i dagarna skickade man ut en pantbil, som under tre helger ska besöka 150 hushåll för att samla in opantade burkar och PET-flaskor. Som ersättning får varje hushåll en kolsyremaskin och på så sätt, enligt företaget, en framtid med mindre pant.
Vad blir då kontentan av detta? Ja i min värld är ju återvinning bra, och återanvändning ännu bättre, men samtidigt är ju en recirkulation av aluminiumet och plasten bra, eftersom man tillverkar nya burkar och flaskor av det, vilket minskar det jungfruliga uttaget av råvaror. Å andra sidan är ju inte allt buteljerat vatten bra för miljön, eftersom det ofta transporterats långa sträckor innan det når våra inköpsställen här uppe i Norden. Men min egen erfarenhet av kolsyrat vatten i hemmet höll på att ta en ända med förskräckelse. Vi fick en sådan maskin av våra vänner i inflyttningspresent för några år sedan, och vi använde den flitigt, nästan dagligen, barnen tyckte också det var roligt att kolsyra sitt vatten och man kunde köpa smakessenser till så att det blev lite likt läsk, men en dag exploderade hela maskinen i köket, plastdelar och annat flög runt i köket. Jag vet inte om det var ett handhavandefel av mig eller en fabrikationsdefekt som gjorde att den small sönder i handen på mig. Men idag har vi ingen ny maskin i köket, jag vill inte riskera samma sak igen…
Efter lite funderande har jag kommit fram till att båda initiativen med att Pantamera och Pantamindre är bra, alla initiativ som får oss människor att tänka efter och ändra vårt beteende är bra. Det viktigaste, trots allt, är ju att miljön mår bra av det.

Martin Dyberg
Chefredaktör
Recycling & Miljöteknik
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063