23948sdkhjf

Kompositen som lagrar energi

Ett koncept med energilagring i multifunktionella material har nyligen presenterats i doktorsavhandling vid Luleå Tekniska Universitet.
En komposit bestående av kolfiber och plast som, förutom att det är lätt och starkt, kan också fungera som ett batteri. Konceptet för strukturella batterier har tagits fram under ledning av professor Leif Asp, forskningschef vid Swerea Sicomp.

Tekniken är patentsökt och gör det möjligt att skapa så kallade strukturella batterier i exempelvis elektronikprodukter och fordon.
Bakom doktorsavhandlingen står Tony Carlson vid LTU som har arbetat som industridoktorand vid Swerea Sicomp i Mölndal. Ämnet för hans forskning är Polymera konstruktionsmaterial.

–Vi har sökt patent på tekniken för att göra strukturella batterier och vi söker en partner för att kunna kommersialisera detta. Det är dock inte helt lätt att sälja in ett nytt koncept, eftersom den person man pratar med funderar utifrån sina egna tillämpningsområden, säger Leif Asp i ett uttalande.

Kompositen som används för det strukturella batteriet är lätt och starkt med flera lager kolfiber som läggs i olika riktningar. Batterifunktionen skapas genom att kolfiber beläggs med en plastig hinna av polymerelektrolyt, och även om denna inte leder joner lika bra som en vätska så kompenseras det av betydligt kortare avstånd mellan elektroderna.

–Vill du ha större batterikapacitet så lägger du på mer material. Du kan också forma materialet som du vill, vilket gör det mer flexibelt jämfört med traditionella batterier, säger Leif Asp.

Avhandlingen har gjorts inom ramen för två projekt med finansiering från EU:s sjunde ramprogram och Stiftelsen för strategisk forskning, SSF.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062