23948sdkhjf

Vår fåfänga påverkar natur och miljö

I en nyligen genomförd granskning har Naturskyddsföreningen kartlagt de farliga mikroplasternas ursprung och hittat spåren som leder till vanliga produkter från våra hushåll. I stickprovskontroller har SNF hittar mikroplaster i produkter i samtliga besökta butiker, och framför allt i skönhetsprodukter.
Nu använder inte jag överdrivet mycket skönhetsprodukter, det går ändå inte att göra något åt sin snart 36-åriga nuna något nämnvärt. Men produkter som tvål, shampoo, raklödder och deodorant använder jag regelbundet, och jag blir lite illa till mods om det verkligen är så att vår ”fåfänga” påverkar naturen och miljön på detta negativa sätt.
Att mikroplaster dyker upp i haven är kanske inte så konstigt med tanke på att tillverkarna tillsätter dessa främst i så kallade ”skrubbande” produkter, främst då polyeten och polymetylmetakrylat. När dessa på olika sätt kommer ut i naturen så kan det, enligt Naturskyddsföreningen, leda till skador på djur och sprida giftiga kemikalier i naturen.
Tydligen finns det alternativ till mikroplasterna, såsom socker eller krossade kaffebönor, som bryts ner biologiskt. Några av de tips som Naturskyddsföreningen lämnar på sin hemsida i anslutning till rapporten är bland andra; tvätta lagom, byt tampar på båten, plocka upp efter dig i naturen, tagga ned shoppandet.
Dessa problem är inget vi i Sverige ensamma kan ta tag i, utan vi måste påverka inom EU och få till stånd en genomlysning internationellt. Är det verkligen så att vi måste ha konstiga kemikalier och mikroplaster i våra hudkrämer, peelingar och raklödder? Om inte politiker och producenter lyssnar får vi väl ta till ett av de starkaste åtgärderna vi människor har, konsumentmakten. Ställa krav och inte inhandla sådana produkter som kan skada både oss själva men också naturen och miljön.
Ni som läst denna ledare förr, vet att undertecknad brukar uppmana till försiktighet och eftertänksamhet när det gäller konsumtion, ställ er alltid frågan, behöver jag verkligen detta? Allt som blir över, eller som vi inte vill ha längre, blir till avfall och då måste vi ta hand om det längre bak i kretsloppet. Konsumtion är inte en tillväxt- eller livskvalitéfråga, det är i allra högsta grad en miljöfråga.

Martin Dyberg
Chefredaktör
Recycling & Miljöteknik
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109