23948sdkhjf

Samarbetsprojekt om framtidens batteri

Effektivare och billigare sätt att bygga batterier och andra enheter på för att lagra energi, det är det bakomliggande målet för ett nytt svenskt forskningsprojektet som nu tar fart och som ska pågå de närmaste fyra åren.
Projektet, Modulit, som syftar på att energilagring och dess tillhörande styrelektronik byggs samtidigt och därmed blir integrerade i samma enhet.

Arbetet leds av forskningsinstitutet Acreo. Kungliga Tekniska Högskolan, Linköpings Universitet, Innventia och SICS East Swedish ICT deltar också i projektet. För finansieringen står Energimyndigheten med totalt 16 miljoner.

Att Mittuniversitetet fått möjligheten att delta i projektet beror på att universitetet under några år fördjupat sin forskning inom området för nanoteknik och materialfysik. I ett projekt byggs superkondensatorer, en sorts energilagringsenhet, som bl a kan användas i bilar för att spara energi och bränsle. Forskargruppen har bland annat visat att grafen bestruket på papper kan ge billig och effektiv energilagring med högt effektinnehåll.

- Lagring av energi är dyrt idag och vi kommer att utveckla sätt att bygga enheter för energilagring som är betydligt mer kostnadseffektivt, säger Sven Forsberg delprojektledare vid Mittuniversitetet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094